De Nederlandse vastgoedmarkt, die het hard te verduren kreeg door de wereldwijde financiële crisis, zag sinds het begin van de crisis - najaar 2008 - in geen enkel kwartaal zoveel woningen verkocht worden als in de afgelopen drie maanden van dit jaar.

Regionale verschillen

Het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt zet dan wel door, toch blijven er nog grote verschillen tussen de regio's, zo blijkt. In de regio's Den Helder en Noordoost-Groningen dalen de prijzen nog, terwijl de prijzen stijgen in het Gooi, Hardenberg (Noord-Twente) en Amsterdam. "Dit duidt erop dat ook dure huizen weer gaan lopen. Die zijn weer in trek. Tot nu toe waren het vooral de starterswoningen die groei lieten zien,' aldus economieredacteur van de Volkskrant Yvonne Hofs.

Druk op Amsterdamse woningmarkt

In Amsterdam maken de woningprijzen een steile klim met een toename met ruim 10 procent in een jaar tijd. Die forse klim heeft ook te maken met de druk die op de Amsterdamse woningmarkt heerst. Ter illustratie: in 2008 bedroeg het aandeel in Amsterdam verkochte woningen - in verhouding tot alle verkochte woningen in Nederland - 6,7 procent. In het afgelopen kwartaal is dat aandeel opgelopen tot 9 procent.

'Prop van de markt'

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker valt het verdere herstel van de Nederlandse woningmarkt te verklaren doordat veel consumenten de aankoop van hun woning lange tijd hebben uitgesteld, 'waardoor er nu een soort prop van de markt schiet'. Daar komt een inhaalvraag bovenop die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen. Twee andere elementen die volgens Hukker in het voordeel van de woningverkoop meespelen zijn het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente.

In totaal verkochten NVM-makelaars in de periode van april tot en met juni 29.216 woningen. Dat is een toename met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag voor de aankoop van een woning in Nederland klokte in het tweede kwartaal af op 215.000 euro. (Volkskrant/BO)

De Nederlandse vastgoedmarkt, die het hard te verduren kreeg door de wereldwijde financiële crisis, zag sinds het begin van de crisis - najaar 2008 - in geen enkel kwartaal zoveel woningen verkocht worden als in de afgelopen drie maanden van dit jaar.Regionale verschillen Het herstel van de Nederlandse vastgoedmarkt zet dan wel door, toch blijven er nog grote verschillen tussen de regio's, zo blijkt. In de regio's Den Helder en Noordoost-Groningen dalen de prijzen nog, terwijl de prijzen stijgen in het Gooi, Hardenberg (Noord-Twente) en Amsterdam. "Dit duidt erop dat ook dure huizen weer gaan lopen. Die zijn weer in trek. Tot nu toe waren het vooral de starterswoningen die groei lieten zien,' aldus economieredacteur van de Volkskrant Yvonne Hofs.Druk op Amsterdamse woningmarktIn Amsterdam maken de woningprijzen een steile klim met een toename met ruim 10 procent in een jaar tijd. Die forse klim heeft ook te maken met de druk die op de Amsterdamse woningmarkt heerst. Ter illustratie: in 2008 bedroeg het aandeel in Amsterdam verkochte woningen - in verhouding tot alle verkochte woningen in Nederland - 6,7 procent. In het afgelopen kwartaal is dat aandeel opgelopen tot 9 procent.'Prop van de markt'Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker valt het verdere herstel van de Nederlandse woningmarkt te verklaren doordat veel consumenten de aankoop van hun woning lange tijd hebben uitgesteld, 'waardoor er nu een soort prop van de markt schiet'. Daar komt een inhaalvraag bovenop die wordt versterkt door nieuwe beleidsmaatregelen. Twee andere elementen die volgens Hukker in het voordeel van de woningverkoop meespelen zijn het strengere huurbeleid met hogere huurprijzen en de lage hypotheekrente.In totaal verkochten NVM-makelaars in de periode van april tot en met juni 29.216 woningen. Dat is een toename met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag voor de aankoop van een woning in Nederland klokte in het tweede kwartaal af op 215.000 euro. (Volkskrant/BO)