De helft van de vakantiewoningen in Vlaanderen voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen. De eigenaars die wel over een vergunning beschikken, genieten niet eens het commerciële en publicitaire voordeel. "De Vlaamse overheid blijft in gebreke", zegt de ombudsman woensdag in De Standaard.

Wie in Vlaanderen een vakantiewoning wil exploiteren, wordt onderworpen aan strenge voorwaarden die te maken hebben met brandveiligheid, onderhoud en hygiëne.

"De controleurs tellen zelfs het aantal messen en vorken", luidt het in het rapport van de ombudsman. Na een uitgebreid bezoek krijgt de eigenaar al dan niet een vergunning. Wie niet over de nodige papieren beschikt, riskeert een bevel tot onmiddellijke stopzetting en een boete tot 25.000 euro.

Wie wél voldoet, kan een aantal commerciële voordelen genieten. Zoals een duidelijk herkenningsteken - een soort kwaliteitslabel voor toeristen dat vertrouwen moet opwekken en ook de graad van het aangeboden comfort vermeldt. "Maar dat voordeel stelt duidelijk niets voor", zegt Bart Weekers, de Vlaamse ombudsman. Weekers kreeg in februari een klacht binnen van een vrouw die minutenlang moest scrollen op de sites vooraleer ze haar eigen vergunde woning zag. In de lange lijst stonden ook, en zelfs vooral, niet-vergunde logies.

Vlaanderen vergunde tot nu toe ongeveer 800 vakantiewoningen en 14.000 huisjes doorlopen momenteel nog de procedure. Nog eens 11.000 op een totaal van 25.000 voldoen niet aan de voorwaarden.

"Kortom, de meerderheid is volgens het decreet strafbaar", aldus Weekers, 'En toch beloont de Vlaamse overheid dergelijk fout gedrag. Want wie afwijkt van de regels, geniet blijkbaar toch de voordelen. En wie het decreet volgt, kan op zijn kin kloppen. Een compleet scheve relatie, met een Vlaamse overheid die jammerlijk in gebreke blijft." (Belga/BO)

De helft van de vakantiewoningen in Vlaanderen voldoet niet aan de wettelijke veiligheidsnormen. De eigenaars die wel over een vergunning beschikken, genieten niet eens het commerciële en publicitaire voordeel. "De Vlaamse overheid blijft in gebreke", zegt de ombudsman woensdag in De Standaard.Wie in Vlaanderen een vakantiewoning wil exploiteren, wordt onderworpen aan strenge voorwaarden die te maken hebben met brandveiligheid, onderhoud en hygiëne. "De controleurs tellen zelfs het aantal messen en vorken", luidt het in het rapport van de ombudsman. Na een uitgebreid bezoek krijgt de eigenaar al dan niet een vergunning. Wie niet over de nodige papieren beschikt, riskeert een bevel tot onmiddellijke stopzetting en een boete tot 25.000 euro. Wie wél voldoet, kan een aantal commerciële voordelen genieten. Zoals een duidelijk herkenningsteken - een soort kwaliteitslabel voor toeristen dat vertrouwen moet opwekken en ook de graad van het aangeboden comfort vermeldt. "Maar dat voordeel stelt duidelijk niets voor", zegt Bart Weekers, de Vlaamse ombudsman. Weekers kreeg in februari een klacht binnen van een vrouw die minutenlang moest scrollen op de sites vooraleer ze haar eigen vergunde woning zag. In de lange lijst stonden ook, en zelfs vooral, niet-vergunde logies. Vlaanderen vergunde tot nu toe ongeveer 800 vakantiewoningen en 14.000 huisjes doorlopen momenteel nog de procedure. Nog eens 11.000 op een totaal van 25.000 voldoen niet aan de voorwaarden."Kortom, de meerderheid is volgens het decreet strafbaar", aldus Weekers, 'En toch beloont de Vlaamse overheid dergelijk fout gedrag. Want wie afwijkt van de regels, geniet blijkbaar toch de voordelen. En wie het decreet volgt, kan op zijn kin kloppen. Een compleet scheve relatie, met een Vlaamse overheid die jammerlijk in gebreke blijft." (Belga/BO)