Wentworth Woodhouse telt als grootste woonhuis van Europa een woonoppervlakte van 23.000 vierkante meter en 365 kamers. De kamers worden verbonden door 5 kilometer aan wandelgangen. Vraagprijs: 9 miljoen euro.

Het Engelse landhuis wordt geschraagd door een rijke historiek, zo blijkt. Sinds de 17de eeuw werd het in verschillende etappes voltooid door de aristocratische familie Wentworth. De bekendste Wentworth is ongetwijfeld de Tweede Markies van Rockingham, die in 1765 als lid van de progressieve Whig-partij, Brits premier werd. Aan het einde van de 18de eeuw kwam het familiehuis in handen van de Fitzwilliam-familie.

Eind jaren tachtig verkocht de adellijke Lady Mabel Fitzwilliam het vervallen gebouw aan de farmaceut en miljonair Wensley Grosvenor Haydon-Baillie. De miljonair slaagde er evenwel niet in de de nodige herstellingswerken te voltooien, waardoor het in 1999 voor een appel en een ei (1,5 miljoen euro) verkocht werd aan de architect Clifford Newbold.

Ook Newbold brak zijn tanden stuk op de herstellingswerken. Newbold stopte naar verluidt 5 miljoen in een renovatieproject om het landhuis - ooit het filmdecor voor de Jane Austen-verfilming - om te bouwen tot spahotel en museum. Maar daar hield het op voor de architect. Wie geïnteresseerd is, moet rekening houden met extra renovatiekosten van om en bij de 54 miljoen euro.

Wentworth Woodhouse heeft bovendien behoorlijk wat schade opgelopen door de mijnbouw in de buurt.

(De Volkskrant/BO)

Wentworth Woodhouse telt als grootste woonhuis van Europa een woonoppervlakte van 23.000 vierkante meter en 365 kamers. De kamers worden verbonden door 5 kilometer aan wandelgangen. Vraagprijs: 9 miljoen euro.Het Engelse landhuis wordt geschraagd door een rijke historiek, zo blijkt. Sinds de 17de eeuw werd het in verschillende etappes voltooid door de aristocratische familie Wentworth. De bekendste Wentworth is ongetwijfeld de Tweede Markies van Rockingham, die in 1765 als lid van de progressieve Whig-partij, Brits premier werd. Aan het einde van de 18de eeuw kwam het familiehuis in handen van de Fitzwilliam-familie.Eind jaren tachtig verkocht de adellijke Lady Mabel Fitzwilliam het vervallen gebouw aan de farmaceut en miljonair Wensley Grosvenor Haydon-Baillie. De miljonair slaagde er evenwel niet in de de nodige herstellingswerken te voltooien, waardoor het in 1999 voor een appel en een ei (1,5 miljoen euro) verkocht werd aan de architect Clifford Newbold.Ook Newbold brak zijn tanden stuk op de herstellingswerken. Newbold stopte naar verluidt 5 miljoen in een renovatieproject om het landhuis - ooit het filmdecor voor de Jane Austen-verfilming - om te bouwen tot spahotel en museum. Maar daar hield het op voor de architect. Wie geïnteresseerd is, moet rekening houden met extra renovatiekosten van om en bij de 54 miljoen euro.Wentworth Woodhouse heeft bovendien behoorlijk wat schade opgelopen door de mijnbouw in de buurt. (De Volkskrant/BO)