Wie van in De Panne voorbij de Franse grens stapt en in Bray-Dunes ­terechtkomt, ziet een totaal andere kust: geen strandbars en torenhoge appartementsblokken, geen lange rijen frituren en restaurants.

Voorlopig is dat nog het geval, maar Vlaamse bouwpromotoren zijn intussen druk bezig dit stukje behoorlijk ongerepte kust in te palmen.

Dat is niet naar de zin van een 300-tal bewoners, die zich hebben verenigd in een Collectif Bray-Dunes. "Aan de Vlaamse kust is geen plaats meer, dus willen ze hier hun hoge, zielloze blokken neerpoten", zegt actievoerster Virginie Michalski. Michalski omschrijft de Vlaamse bouwwoede als de 'betonnering van het dorp' .

De druppel die de emmer doet overlopen is de bouw van een 12 meter hoog bouwblok op de plaats waar op dit moment een klein, pittoresk weggetje naar de duinen leidt.

De actiegroep richt zich niet specifiek tegen de Vlamingen, maar benadrukt dat het wel degelijk Vlamingen zijn die de stuwende kracht vormen achter alle bouwprojecten in Bray-Dunes.

Vlaamse bouwbedrijven richten hun pijlen al sinds een jaar of vier op de Franse Opaalkust. Twin Properties, een bedrijf uit Koksijde, plantte de afgelopen drie jaar al liefst 200 nieuwe appartementen.

"Waarom? Omdat de prijzen hier veel lager liggen dan in België", zegt Alain Requier, commercieel directeur van de Franse tak van Twin Properties. (Belga/BO)

Wie van in De Panne voorbij de Franse grens stapt en in Bray-Dunes ­terechtkomt, ziet een totaal andere kust: geen strandbars en torenhoge appartementsblokken, geen lange rijen frituren en restaurants. Voorlopig is dat nog het geval, maar Vlaamse bouwpromotoren zijn intussen druk bezig dit stukje behoorlijk ongerepte kust in te palmen. Dat is niet naar de zin van een 300-tal bewoners, die zich hebben verenigd in een Collectif Bray-Dunes. "Aan de Vlaamse kust is geen plaats meer, dus willen ze hier hun hoge, zielloze blokken neerpoten", zegt actievoerster Virginie Michalski. Michalski omschrijft de Vlaamse bouwwoede als de 'betonnering van het dorp' . De druppel die de emmer doet overlopen is de bouw van een 12 meter hoog bouwblok op de plaats waar op dit moment een klein, pittoresk weggetje naar de duinen leidt. De actiegroep richt zich niet specifiek tegen de Vlamingen, maar benadrukt dat het wel degelijk Vlamingen zijn die de stuwende kracht vormen achter alle bouwprojecten in Bray-Dunes. Vlaamse bouwbedrijven richten hun pijlen al sinds een jaar of vier op de Franse Opaalkust. Twin Properties, een bedrijf uit Koksijde, plantte de afgelopen drie jaar al liefst 200 nieuwe appartementen. "Waarom? Omdat de prijzen hier veel lager liggen dan in België", zegt Alain Requier, commercieel directeur van de Franse tak van Twin Properties. (Belga/BO)