"Nu we eindelijk van het strafonderzoek af zijn en werk kan worden gemaakt van de investering in Brazilië, krijgt MAC de fiscus op zijn dak", zegt een betrokken investeerder. "Zuivere pesterij. Net of men MAC doelbewust wil treffen."

De zaak tegen MAC draaide rond een investering in een hotel annex themapark aan de Foz do Iquaçu, de bekende watervallen in Brazilië. Tien Limburgers wilden er 90 miljoen euro in investeren via het vehikel MAC. Het kapitaal moest worden gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden uit een Braziliaanse mijn (waarin ook Limburgs kapitaal zat). Het Antwerpse parket dacht dat sprake was van witwassen en smokkel. In 2005 legd het beslag op de smaragden.

In juni 2010 oordeelde de rechter in eerste aanleg dat er bij de inbreng van smaragden ter financiering van een kapitaalverhoging bij MAC geen sprake van witwassen. Eind vorige maand bevestigde het Antwerpse hof van beroep die vrijspraak. De cassatietermijn is ondertussen verstreken. Het beslag werd opgeheven.

"We zullen nu kijken wat we doen na de recuperatie van de stenen", aldus de investeerder. "De meeste would-be investeerders zijn vijftien jaar na de start van het project te oud geworden. De opbrengsten zouden nota bene worden geïnvesteerd in een lokaal humanitair project. Dat gaat misschien dus ook niet door." (HB)

"Nu we eindelijk van het strafonderzoek af zijn en werk kan worden gemaakt van de investering in Brazilië, krijgt MAC de fiscus op zijn dak", zegt een betrokken investeerder. "Zuivere pesterij. Net of men MAC doelbewust wil treffen." De zaak tegen MAC draaide rond een investering in een hotel annex themapark aan de Foz do Iquaçu, de bekende watervallen in Brazilië. Tien Limburgers wilden er 90 miljoen euro in investeren via het vehikel MAC. Het kapitaal moest worden gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden uit een Braziliaanse mijn (waarin ook Limburgs kapitaal zat). Het Antwerpse parket dacht dat sprake was van witwassen en smokkel. In 2005 legd het beslag op de smaragden. In juni 2010 oordeelde de rechter in eerste aanleg dat er bij de inbreng van smaragden ter financiering van een kapitaalverhoging bij MAC geen sprake van witwassen. Eind vorige maand bevestigde het Antwerpse hof van beroep die vrijspraak. De cassatietermijn is ondertussen verstreken. Het beslag werd opgeheven. "We zullen nu kijken wat we doen na de recuperatie van de stenen", aldus de investeerder. "De meeste would-be investeerders zijn vijftien jaar na de start van het project te oud geworden. De opbrengsten zouden nota bene worden geïnvesteerd in een lokaal humanitair project. Dat gaat misschien dus ook niet door." (HB)