Bondig samengevat zorgt een facilitymanager ervoor dat iedereen in de organisatie zijn werk in optimale omstandigheden kan doen.

Tegenover die beknopte functieomschrijving staat een hele brede waaier van diensten en domeinen die de facilitymanagers onder hun hoede hebben: van de catering en de schoonmaak over het wagenparkbeheer en de werkplekinrichting tot het onderhoud van de liftinstallaties. Die grote verscheidenheid hielp niet om het beeld van het beroep op scherp te stellen. De facilitymanagers waren in de praktijk weinig manager en veel manusje-van-alles.

Mieke Loncke, de nieuwe directeur van de beroepsvereniging IFMA Belgium, meent dat de reputatie van het vak de jongste tien jaar een aanzienlijke positieve ontwikkeling heeft gekend. "Vroeger waren de meeste facilitymanagers in ons land nog vooral bezig met operationele zaken. De facilitymanager speelt nu ook zijn rol op het strategisch niveau."

Zonder operationele beslommeringen

Twee tendenzen hebben daarbij geholpen. Een eerste is de trend om de ondersteunende diensten geheel of gedeeltelijk uit te besteden. In een eerste fase zijn bedrijven individuele diensten gaan outsourcen", zegt Loncke. "Daarna is er de trend gekomen om meerdere diensten af te nemen bij eenzelfde leverancier. En nu wint het Integraal Facility Management (IFM) aan belang, waarbij één leverancier de hele facilitaire ondersteuning als een totaalpakket aanbiedt." Als de facilitymanager de operationele beslommeringen achter zich kan laten, kan hij echt een manager worden.

De tweede trend die de klim van de facilitymanager richting hogere hiërarchische regionen in de hand werkt, is het nieuwe werken. "Met de evolutie naar nieuwe werken krijgt de facilitymanager een heel andere rol", zegt Germain Verbeemen van MCS, een specialist in facility management consultancy en software. "Het moet iemand zijn die de brug kan slaan naar domeinen als ICT, human resources en vastgoed. De facilitymanager nieuwe stijl kan op niveau communiceren met de ICT-manager, met de personeelsdirecteur en kan ook strategisch meedenken."

Laurenz Verledens

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.

Bondig samengevat zorgt een facilitymanager ervoor dat iedereen in de organisatie zijn werk in optimale omstandigheden kan doen.Tegenover die beknopte functieomschrijving staat een hele brede waaier van diensten en domeinen die de facilitymanagers onder hun hoede hebben: van de catering en de schoonmaak over het wagenparkbeheer en de werkplekinrichting tot het onderhoud van de liftinstallaties. Die grote verscheidenheid hielp niet om het beeld van het beroep op scherp te stellen. De facilitymanagers waren in de praktijk weinig manager en veel manusje-van-alles. Mieke Loncke, de nieuwe directeur van de beroepsvereniging IFMA Belgium, meent dat de reputatie van het vak de jongste tien jaar een aanzienlijke positieve ontwikkeling heeft gekend. "Vroeger waren de meeste facilitymanagers in ons land nog vooral bezig met operationele zaken. De facilitymanager speelt nu ook zijn rol op het strategisch niveau." Zonder operationele beslommeringenTwee tendenzen hebben daarbij geholpen. Een eerste is de trend om de ondersteunende diensten geheel of gedeeltelijk uit te besteden. In een eerste fase zijn bedrijven individuele diensten gaan outsourcen", zegt Loncke. "Daarna is er de trend gekomen om meerdere diensten af te nemen bij eenzelfde leverancier. En nu wint het Integraal Facility Management (IFM) aan belang, waarbij één leverancier de hele facilitaire ondersteuning als een totaalpakket aanbiedt." Als de facilitymanager de operationele beslommeringen achter zich kan laten, kan hij echt een manager worden.De tweede trend die de klim van de facilitymanager richting hogere hiërarchische regionen in de hand werkt, is het nieuwe werken. "Met de evolutie naar nieuwe werken krijgt de facilitymanager een heel andere rol", zegt Germain Verbeemen van MCS, een specialist in facility management consultancy en software. "Het moet iemand zijn die de brug kan slaan naar domeinen als ICT, human resources en vastgoed. De facilitymanager nieuwe stijl kan op niveau communiceren met de ICT-manager, met de personeelsdirecteur en kan ook strategisch meedenken." Laurenz VerledensHet volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.