ERA publiceert sinds 2005 jaarlijks de ERA Barometer. Het netwerk van makelaars baseert zich daarvoor op de data van alle inkoop- en verkoopgegevens van haar 115 kantoren. In 2013 bedroeg bij ERA de gemiddelde nationale verkoopprijs van een huis 231.000 euro, dat is ongewijzigd tegenover het voorgaande jaar.

Maar in Vlaanderen tekende ERA een prijsdaling op van 1,3% (van 238.000 euro naar 235.000 euro in 2013), terwijl er in Wallonië een forse stijging was: plus 9% tot 192.000 euro. Volgens Iain Cook, managing partner van ERA, werden de huizen in Wallonië niet duurder, maar verkocht ERA minder goedkopere en meer iets duurdere woningen. "Dat is het typische probleem als alle verkopen op een grote hoop worden gegooid."

Ook de nationale gemiddelde verkoopprijs van alle appartementen bleef ongewijzigd op 179.000 euro. Aan de kust daalde de gemiddelde prijs wel met een stevige 11% tot 156.500 euro in 2013. In Brussel steeg de gemiddelde transactieprijs nog met 8% tot 193.000 euro.

Neerwaartse druk

Om het euvel van het steeds wijzigende staal van verkochte woningen _ het ene jaar veel kleine woningen, het volgende jaar misschien veel grote woningen _ op te vangen, ontwikkelde doctoraatsstudent Roel Helgers van de KU Leuven op basis van de data van ERA een index die rekening houdt met kwaliteitskenmerken van de woningen als oppervlakte, aantal kamers, afwerking, isolatie, ligging, nutsvoorzieningen, enzovoort.

Volgens deze ERA- KU Leuven Vastgoedindex daalden de prijzen van huizen in Vlaanderen in het vierde kwartaal van 2013 met 1,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2012. De daling bevestigt de neerwaartse druk op de woningprijzen die al bleek uit de eerste publicatie van de ERA-KU Leuven Vastgoedindex: tijdens het tweede kwartaal van 2013 daalde de index met 1,8% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. Op jaarbasis bedroeg de daling toen bijna 0,6%.

De prijzen van appartementen zitten volgens de ERA-KU Leuven Vastgoedindex wel nog in de lift. Ze stegen op jaarbasis met 6,3%. Een grotere vraag naar kwalitatief hoogwaardige appartementen, met opwaartse prijsdruk als gevolg, is volgens ERA de verklaring voor deze prijsstijging.

Hogere bedragen voor energiezuinige woningen

Uit de studie van de KU Leuven blijkt ook dat kandidaat-kopers woningen met een lager Energieprestatiecertificaat (EPC) hoger waarderen. Het EPC vermeldt het geschatte verbruik van een woning of appartement en geeft de koper dus een indicatie over zijn toekomstig energieverbruik. Uit de analyse blijkt dat kopers voor een woning of appartement met dezelfde kenmerken en een verkoopprijs van 250.000 euro, maar een EPC-score van 500 in plaats van 400 ongeveer 4 750 euro minder bereid zijn te betalen. Als er ook rekening gehouden wordt met factoren die de EPC-score verklaren (bijvoorbeeld isolatie of dubbele beglazing) is het effect nog groter. De onderzoekers concluderen dat kopers bereid zijn meer te betalen voor energiezuinige woningen. (LV)

ERA publiceert sinds 2005 jaarlijks de ERA Barometer. Het netwerk van makelaars baseert zich daarvoor op de data van alle inkoop- en verkoopgegevens van haar 115 kantoren. In 2013 bedroeg bij ERA de gemiddelde nationale verkoopprijs van een huis 231.000 euro, dat is ongewijzigd tegenover het voorgaande jaar. Maar in Vlaanderen tekende ERA een prijsdaling op van 1,3% (van 238.000 euro naar 235.000 euro in 2013), terwijl er in Wallonië een forse stijging was: plus 9% tot 192.000 euro. Volgens Iain Cook, managing partner van ERA, werden de huizen in Wallonië niet duurder, maar verkocht ERA minder goedkopere en meer iets duurdere woningen. "Dat is het typische probleem als alle verkopen op een grote hoop worden gegooid."Ook de nationale gemiddelde verkoopprijs van alle appartementen bleef ongewijzigd op 179.000 euro. Aan de kust daalde de gemiddelde prijs wel met een stevige 11% tot 156.500 euro in 2013. In Brussel steeg de gemiddelde transactieprijs nog met 8% tot 193.000 euro. Neerwaartse drukOm het euvel van het steeds wijzigende staal van verkochte woningen _ het ene jaar veel kleine woningen, het volgende jaar misschien veel grote woningen _ op te vangen, ontwikkelde doctoraatsstudent Roel Helgers van de KU Leuven op basis van de data van ERA een index die rekening houdt met kwaliteitskenmerken van de woningen als oppervlakte, aantal kamers, afwerking, isolatie, ligging, nutsvoorzieningen, enzovoort. Volgens deze ERA- KU Leuven Vastgoedindex daalden de prijzen van huizen in Vlaanderen in het vierde kwartaal van 2013 met 1,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2012. De daling bevestigt de neerwaartse druk op de woningprijzen die al bleek uit de eerste publicatie van de ERA-KU Leuven Vastgoedindex: tijdens het tweede kwartaal van 2013 daalde de index met 1,8% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. Op jaarbasis bedroeg de daling toen bijna 0,6%.De prijzen van appartementen zitten volgens de ERA-KU Leuven Vastgoedindex wel nog in de lift. Ze stegen op jaarbasis met 6,3%. Een grotere vraag naar kwalitatief hoogwaardige appartementen, met opwaartse prijsdruk als gevolg, is volgens ERA de verklaring voor deze prijsstijging. Hogere bedragen voor energiezuinige woningen Uit de studie van de KU Leuven blijkt ook dat kandidaat-kopers woningen met een lager Energieprestatiecertificaat (EPC) hoger waarderen. Het EPC vermeldt het geschatte verbruik van een woning of appartement en geeft de koper dus een indicatie over zijn toekomstig energieverbruik. Uit de analyse blijkt dat kopers voor een woning of appartement met dezelfde kenmerken en een verkoopprijs van 250.000 euro, maar een EPC-score van 500 in plaats van 400 ongeveer 4 750 euro minder bereid zijn te betalen. Als er ook rekening gehouden wordt met factoren die de EPC-score verklaren (bijvoorbeeld isolatie of dubbele beglazing) is het effect nog groter. De onderzoekers concluderen dat kopers bereid zijn meer te betalen voor energiezuinige woningen. (LV)