De 'slimme' meters zijn de eerste van 4.200 die in Leest en Hombeek, twee deelgemeenten van Mechelen, bij wijze van proefproject worden geplaatst. Ze zijn een technische noodzaak vanwege de toenemende populariteit van lokale elektriciteitsproductie, zoals zonnepanelen en windmolens. Die zorgen voor stroompieken waarop het huidige elektriciteitsnet niet is voorzien.

De slimme meter zorgt wel voor een hogere netvergoeding voor de gebruiker. "Maar daar staat een lager verbruik tegenover, waardoor de eindbalans positief zal zijn", zegt Geert Versnick, voorzitter van de raad van bestuur van Eandis.

De slimme meters moeten immers een grotere efficiëntie toelaten, door bijvoorbeeld een wasmachine in werking te laten treden wanneer de stroom het goedkoopst is. Indien het proefproject positief wordt geëvalueerd, volgt een tweede project met 40.000 meters. Pas als ook die resultaten bevredigend zijn, wordt het systeem vanaf 2014 uitgebreid naar heel Vlaanderen.

De 'slimme' meters zijn de eerste van 4.200 die in Leest en Hombeek, twee deelgemeenten van Mechelen, bij wijze van proefproject worden geplaatst. Ze zijn een technische noodzaak vanwege de toenemende populariteit van lokale elektriciteitsproductie, zoals zonnepanelen en windmolens. Die zorgen voor stroompieken waarop het huidige elektriciteitsnet niet is voorzien. De slimme meter zorgt wel voor een hogere netvergoeding voor de gebruiker. "Maar daar staat een lager verbruik tegenover, waardoor de eindbalans positief zal zijn", zegt Geert Versnick, voorzitter van de raad van bestuur van Eandis. De slimme meters moeten immers een grotere efficiëntie toelaten, door bijvoorbeeld een wasmachine in werking te laten treden wanneer de stroom het goedkoopst is. Indien het proefproject positief wordt geëvalueerd, volgt een tweede project met 40.000 meters. Pas als ook die resultaten bevredigend zijn, wordt het systeem vanaf 2014 uitgebreid naar heel Vlaanderen.