Joseph Santosh, CEO van Dubai Pearl, die op de Mipim-vastgoedbeurs zijn project met een waarde van 4 miljard dollar kwam voorstellen, is duidelijk: "Onze bedrijven hebben de morele verplichting de schulden te betalen. Anders schieten we onszelf in de voet voor toekomstige projecten. Binnen enkele jaren zal ons land er terug staan als aantrekkingspool voor international investeringen. Als we nu forfait geven, krijgt onze reputatie een stevige knauw."

Besix bouwde in Dubai de Burj Khalifa, de grootste toren ter wereld, en Jan De Nul onder meer de palmeilanden. De Belgische bedrijven speelden steeds snel op de bal wat de inning van facturen betreft, verklaren ze zelf. "Het is echter een feit dat heel wat facturen van buitenlandse bedrijven onbetaald bleven", aldus Nicholas Maclean. "Ondernemingen in Dubai wachten op de uitkomst van de schuldherschikking die DP World onderhandelt in samenspraak met Deloitte. De uitkomst is bekend op 25 mei. Die overeenkomst zal de richting bepalen. Als DP het gros van de schulden betaalt, moet de rest wel volgen."

Volgens Maclean zal (de familie van de emir ) Abu Dhabi het geld voorschieten. "Voor DP World is het een wat vreemde zaak", weet hij. "De operaties staan er wereldwijd, zoals in Antwerpen, vrij goed voor. Maar momenteel kan Abu Dhabi ervan profiteren om zich als aandeelhouder binnen te wringen als waarborg voor de schulden. Een perfecte zet. Weet immers dat er ook Chinese investeerders stonden aan te schuiven om de infrastructuur in Dubai over te nemen. Deze machtsovername had zich wereldwijd doen gevoelen, en werd afgewenteld door de ''hogere kringen" van de regio."

Ondanks de prijsdaling met 50 procent en 300 miljard dollar aan opgezegde projecten, zegevierde het optimisme op de Mipim. "Eenmaal de situatie is genormaliseerd, zal ook het vastgoed weer in trek zijn", verwacht Santhosh. "Tegen eind 2011 zal de markt opnieuw aantrekken, omdat de banken weer hypotheekleningen durven te verstrekken. Historisch gezien worden de meeste kredieten in deze regio immers verstrekt voor vastgoed. Het herstel is een zekerheid."

H.B.

Joseph Santosh, CEO van Dubai Pearl, die op de Mipim-vastgoedbeurs zijn project met een waarde van 4 miljard dollar kwam voorstellen, is duidelijk: "Onze bedrijven hebben de morele verplichting de schulden te betalen. Anders schieten we onszelf in de voet voor toekomstige projecten. Binnen enkele jaren zal ons land er terug staan als aantrekkingspool voor international investeringen. Als we nu forfait geven, krijgt onze reputatie een stevige knauw."Besix bouwde in Dubai de Burj Khalifa, de grootste toren ter wereld, en Jan De Nul onder meer de palmeilanden. De Belgische bedrijven speelden steeds snel op de bal wat de inning van facturen betreft, verklaren ze zelf. "Het is echter een feit dat heel wat facturen van buitenlandse bedrijven onbetaald bleven", aldus Nicholas Maclean. "Ondernemingen in Dubai wachten op de uitkomst van de schuldherschikking die DP World onderhandelt in samenspraak met Deloitte. De uitkomst is bekend op 25 mei. Die overeenkomst zal de richting bepalen. Als DP het gros van de schulden betaalt, moet de rest wel volgen." Volgens Maclean zal (de familie van de emir ) Abu Dhabi het geld voorschieten. "Voor DP World is het een wat vreemde zaak", weet hij. "De operaties staan er wereldwijd, zoals in Antwerpen, vrij goed voor. Maar momenteel kan Abu Dhabi ervan profiteren om zich als aandeelhouder binnen te wringen als waarborg voor de schulden. Een perfecte zet. Weet immers dat er ook Chinese investeerders stonden aan te schuiven om de infrastructuur in Dubai over te nemen. Deze machtsovername had zich wereldwijd doen gevoelen, en werd afgewenteld door de ''hogere kringen" van de regio." Ondanks de prijsdaling met 50 procent en 300 miljard dollar aan opgezegde projecten, zegevierde het optimisme op de Mipim. "Eenmaal de situatie is genormaliseerd, zal ook het vastgoed weer in trek zijn", verwacht Santhosh. "Tegen eind 2011 zal de markt opnieuw aantrekken, omdat de banken weer hypotheekleningen durven te verstrekken. Historisch gezien worden de meeste kredieten in deze regio immers verstrekt voor vastgoed. Het herstel is een zekerheid." H.B.