ViriX heeft ettelijke projecten in Vilvoorde, zoals KanaalPark Tybeert en KanaalPark Cantecleer. Het adverteert wel vooral in de Nederlandstalige pers. "En dat om louter bedrijfseconomische redenen", verklaart Haenen. "Mensen zoeken nu eenmaal eerst en vooral vastgoed in hun eigen streek. Dus adverteer je in De Streekkrant en andere lokale media."

Ook Schoukens G. Algemene Bouwondernemingen ontving geen politieke signalen om de 23 appartementen in het project rond de voormalige brouwerij Vander Linden in Halle toch maar best aan Vlamingen te verkopen. "Het is ons nooit gevraagd te discrimineren op basis van de taalachtergrond", klinkt het op de zetel in Bogaarden. "Ook niet in Wallonië, waar we het gros van onze projecten hebben, overigens."

Luc Machon , voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), begrijpt de commotie rond het vastgoed in de rand niet. "Ik heb een en ander eens gecheckt bij onze Franstalige en Vlaamse leden, en het resultaat was zero", zegt hij. "En wees gerust: als onze makelaars problemen zouden hebben om aan mensen te verkopen die een bepaalde taal spreken, zouden ze wel bij onze beroepsorganisatie aankloppen. Dit is een opgeklopt verhaal."

Haenen: "Ik vind het helemaal vreemd dat ik hierover eerder werd geïnterviewd door de media, maar niet eens geciteerd. De ontkenning van dit sensationeel verhaal wordt gewoon genegeerd. Ik heb de indruk dat eventuele marginale praktijken sterk werden uitvergroot. Dat net nu BHV opborrelt, zal er wel mee te maken hebben, zeker?"

H.B.

ViriX heeft ettelijke projecten in Vilvoorde, zoals KanaalPark Tybeert en KanaalPark Cantecleer. Het adverteert wel vooral in de Nederlandstalige pers. "En dat om louter bedrijfseconomische redenen", verklaart Haenen. "Mensen zoeken nu eenmaal eerst en vooral vastgoed in hun eigen streek. Dus adverteer je in De Streekkrant en andere lokale media." Ook Schoukens G. Algemene Bouwondernemingen ontving geen politieke signalen om de 23 appartementen in het project rond de voormalige brouwerij Vander Linden in Halle toch maar best aan Vlamingen te verkopen. "Het is ons nooit gevraagd te discrimineren op basis van de taalachtergrond", klinkt het op de zetel in Bogaarden. "Ook niet in Wallonië, waar we het gros van onze projecten hebben, overigens." Luc Machon , voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), begrijpt de commotie rond het vastgoed in de rand niet. "Ik heb een en ander eens gecheckt bij onze Franstalige en Vlaamse leden, en het resultaat was zero", zegt hij. "En wees gerust: als onze makelaars problemen zouden hebben om aan mensen te verkopen die een bepaalde taal spreken, zouden ze wel bij onze beroepsorganisatie aankloppen. Dit is een opgeklopt verhaal." Haenen: "Ik vind het helemaal vreemd dat ik hierover eerder werd geïnterviewd door de media, maar niet eens geciteerd. De ontkenning van dit sensationeel verhaal wordt gewoon genegeerd. Ik heb de indruk dat eventuele marginale praktijken sterk werden uitvergroot. Dat net nu BHV opborrelt, zal er wel mee te maken hebben, zeker?" H.B.