Behalve een hardere aanpak van het misbruik van tijdelijke werkloosheid, vraagt de confederatie een wetgevend initiatief voor de elektronische registratie van de aanwezigheid op de bouwplaats voor een betere controle.

Confederatie Bouw zal een administratief samenwerkingsprotocol ondertekenen om de strijd aan te gaan tegen het misbruik van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Samen met de sociale inspectiediensten en de werknemersorganisaties wil de Confederatie Bouw komen tot een hardere aanpak, luidt het in een persbericht.

54 procent van de bouwbedrijven maakte in 2009 geen gebruik van het systeem. Een kwart van de bedrijven maakte er gebruik van voor minder dan 10 procent van het totaal aan gepresteerde werkdagen. 10 procent van de bedrijven bevindt zich boven de 30 procent van het aantal gepresteerde werkdagen, maar 3 tot 4 procent zit boven de 100 procent, wat volgens de confederatie overeenstemt met een abnormale graad van tijdelijke werkloosheid.

Confederatie Bouw pleit voorts voor de invoering van een systeem van elektronische registratie van iedereen die aanwezig is op de bouwplaats, ongeacht het paritair comité, het sociaal statuut of het land van herkomst. De confederatie vraagt een wetgevend initiatief hierrond.

"Met meer dan 30.000 bouwbedrijven en een omzet van 16,30 miljard euro draagt de bouwsector voor meer dan 5 procent bij tot het bbp (bruto binnenlands product). In het kader van de budgettaire oefening van de regeringen kan de strijd tegen zwartwerk in de bouw een belangrijk hulpmiddel zijn", luidt het.

Behalve een hardere aanpak van het misbruik van tijdelijke werkloosheid, vraagt de confederatie een wetgevend initiatief voor de elektronische registratie van de aanwezigheid op de bouwplaats voor een betere controle. Confederatie Bouw zal een administratief samenwerkingsprotocol ondertekenen om de strijd aan te gaan tegen het misbruik van tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Samen met de sociale inspectiediensten en de werknemersorganisaties wil de Confederatie Bouw komen tot een hardere aanpak, luidt het in een persbericht. 54 procent van de bouwbedrijven maakte in 2009 geen gebruik van het systeem. Een kwart van de bedrijven maakte er gebruik van voor minder dan 10 procent van het totaal aan gepresteerde werkdagen. 10 procent van de bedrijven bevindt zich boven de 30 procent van het aantal gepresteerde werkdagen, maar 3 tot 4 procent zit boven de 100 procent, wat volgens de confederatie overeenstemt met een abnormale graad van tijdelijke werkloosheid. Confederatie Bouw pleit voorts voor de invoering van een systeem van elektronische registratie van iedereen die aanwezig is op de bouwplaats, ongeacht het paritair comité, het sociaal statuut of het land van herkomst. De confederatie vraagt een wetgevend initiatief hierrond. "Met meer dan 30.000 bouwbedrijven en een omzet van 16,30 miljard euro draagt de bouwsector voor meer dan 5 procent bij tot het bbp (bruto binnenlands product). In het kader van de budgettaire oefening van de regeringen kan de strijd tegen zwartwerk in de bouw een belangrijk hulpmiddel zijn", luidt het.