Bij all-inakkoorden wordt een hoger dan verwachte inflatie in mindering gebracht van de afgesproken reële loonstijging.

Het voorstel van interprofessioneel akkoord van de regering gaat uit van een indexaanpassing (3,9% over twee jaar volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) plus een eventuele reële loonstijging van 0,3 procent in 2012. Indien de bouwsector een all-inakkoord afsluit en dat later blijkt dat de automatische indexaanpassing door de oplopende inflatie hoger uitvalt dan wordt er geen reële loonstijging toegekend.

All-inakkoorden zijn een middel om de loonkostenontsporing binnen de perken te houden. "Het zou niet de eerste keer zijn dat wij zo'n loonakkoord afsluiten", zegt De Mûelenaere. "In het verleden heeft onze sector hier een voortrekkersrol gespeeld."

Onder andere voor de periode 2005-'06 heeft de bouwsector een all-inakkoord afgesloten. Ook de metaalsector, de voeding en de non-ferro hebben in het verleden zo'n collectieve arbeidsovereenkomsten ingevoerd.

A.M.

Bij all-inakkoorden wordt een hoger dan verwachte inflatie in mindering gebracht van de afgesproken reële loonstijging. Het voorstel van interprofessioneel akkoord van de regering gaat uit van een indexaanpassing (3,9% over twee jaar volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) plus een eventuele reële loonstijging van 0,3 procent in 2012. Indien de bouwsector een all-inakkoord afsluit en dat later blijkt dat de automatische indexaanpassing door de oplopende inflatie hoger uitvalt dan wordt er geen reële loonstijging toegekend. All-inakkoorden zijn een middel om de loonkostenontsporing binnen de perken te houden. "Het zou niet de eerste keer zijn dat wij zo'n loonakkoord afsluiten", zegt De Mûelenaere. "In het verleden heeft onze sector hier een voortrekkersrol gespeeld."Onder andere voor de periode 2005-'06 heeft de bouwsector een all-inakkoord afgesloten. Ook de metaalsector, de voeding en de non-ferro hebben in het verleden zo'n collectieve arbeidsovereenkomsten ingevoerd. A.M.