Volgens cijfers van de Chinese nationale dienst voor de statistiek zijn de huizenprijzen in oktober in 69 van de 70 grootste steden in het land verder gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Zestien van die grote steden lieten zelfs een tweecijferige groei optekenen.

De sterkste toename was er in de miljoenenstad Guangzhou. Daar stegen de vastgoedprijzen in oktober met 20,5 procent ten opzichte van de maand oktober vorig jaar. Daarna volgen de steden Shenzhen en Shanghai. In de hoofdstad Peking klommen de prijzen 16,4 procent hoger.

Volgens experts houden de stijgende vastgoedprijzen in China wel degelijk significante risico's in. De vrees bestaat erin dat de hervormingsplannen voor de stabilsering van de vastgoedmarkt gericht zijn op de lange termijn, waardoor iedere aarzeling in uitvoering problematisch kan zijn.

" Volgend jaar wordt cruciaal om een controlebeleid op lange termijn in te voeren. Als dat het geval is, dan is er niets om ongerust over te zijn. Als de regering die gouden kans evenwel niet grijpt, dan kunnen we ons zorgen beginnen te maken over een vastgoedcrash op grote schaal", aldus Edison Bian, vastgoedexpert bij China Construction Bank International Securities Ltd in Hong Kong .

De Chinese beleidslui staan alvast niet te trappelen om de sudderende vastgoedmarkt af te koelen, aangezien onroerend goed een belangrijke drijfveer voor de economie betekent en een 40-tal industriële sectoren ondersteunt. Omgerekend stemt de Chinese vastgoedmarkt overeen met 16 procent van het bbp van het land. (Reuters/BO)

Volgens cijfers van de Chinese nationale dienst voor de statistiek zijn de huizenprijzen in oktober in 69 van de 70 grootste steden in het land verder gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Zestien van die grote steden lieten zelfs een tweecijferige groei optekenen. De sterkste toename was er in de miljoenenstad Guangzhou. Daar stegen de vastgoedprijzen in oktober met 20,5 procent ten opzichte van de maand oktober vorig jaar. Daarna volgen de steden Shenzhen en Shanghai. In de hoofdstad Peking klommen de prijzen 16,4 procent hoger. Volgens experts houden de stijgende vastgoedprijzen in China wel degelijk significante risico's in. De vrees bestaat erin dat de hervormingsplannen voor de stabilsering van de vastgoedmarkt gericht zijn op de lange termijn, waardoor iedere aarzeling in uitvoering problematisch kan zijn." Volgend jaar wordt cruciaal om een controlebeleid op lange termijn in te voeren. Als dat het geval is, dan is er niets om ongerust over te zijn. Als de regering die gouden kans evenwel niet grijpt, dan kunnen we ons zorgen beginnen te maken over een vastgoedcrash op grote schaal", aldus Edison Bian, vastgoedexpert bij China Construction Bank International Securities Ltd in Hong Kong . De Chinese beleidslui staan alvast niet te trappelen om de sudderende vastgoedmarkt af te koelen, aangezien onroerend goed een belangrijke drijfveer voor de economie betekent en een 40-tal industriële sectoren ondersteunt. Omgerekend stemt de Chinese vastgoedmarkt overeen met 16 procent van het bbp van het land. (Reuters/BO)