"Het probleem van de woningmarkt in China is veel fundamenteler, en veel belangrijker dan de problemen van de vastgoedmarkt in de VS en het Verenigd Koninkrijk voor de wereldwijde financiële crisis losbrak", waarschuwt de adviseur van het Chinese instituut.

"Wanneer de prijzen stijgen, worden veel mensen - en vooral jonge mensen - erg ongerust. Het is een sociaal probleem", benadrukte Li. Zijn uitspraken dateren van voor de regeringsbeslissing, die maandag werd aangekondigd, om de vastgoedfiscaliteit progressief te hervormen. Dit is de eerste officiële aanwijzing dat er mogelijk een vastgoedtaks komt in het kader van maatregelen om de oplopende prijzen (+12,8 procent in april) en speculatie af te remmen.

Volgens analisten zou de Chinese regering mogelijk een taks op residentieel vastgoed invoeren. Die zou eerst getest worden in een aantal grootsteden, zoals Peking, Shanghai, Chongqing en Shenzhen.

China heeft de jongste weken een aantal stappen gezet om de vastgoedmarkt af te koelen en zeepbelvorming te voorkomen, onder meer door de kredietverlening te beperken en de aankoopvoorwaarden van nieuwe goederen te verstrengen.

"Het probleem van de woningmarkt in China is veel fundamenteler, en veel belangrijker dan de problemen van de vastgoedmarkt in de VS en het Verenigd Koninkrijk voor de wereldwijde financiële crisis losbrak", waarschuwt de adviseur van het Chinese instituut. "Wanneer de prijzen stijgen, worden veel mensen - en vooral jonge mensen - erg ongerust. Het is een sociaal probleem", benadrukte Li. Zijn uitspraken dateren van voor de regeringsbeslissing, die maandag werd aangekondigd, om de vastgoedfiscaliteit progressief te hervormen. Dit is de eerste officiële aanwijzing dat er mogelijk een vastgoedtaks komt in het kader van maatregelen om de oplopende prijzen (+12,8 procent in april) en speculatie af te remmen. Volgens analisten zou de Chinese regering mogelijk een taks op residentieel vastgoed invoeren. Die zou eerst getest worden in een aantal grootsteden, zoals Peking, Shanghai, Chongqing en Shenzhen. China heeft de jongste weken een aantal stappen gezet om de vastgoedmarkt af te koelen en zeepbelvorming te voorkomen, onder meer door de kredietverlening te beperken en de aankoopvoorwaarden van nieuwe goederen te verstrengen.