Bouwsector wil ‘oneerlijke buitenlandse concurrentie’ aan banden leggen

© belga

De Belgische bouwsector wil dat de federale regering snel de strijd aanbindt met de toenemende concurrentie uit andere Europese landen.

Het recente actieplan tegen sociale dumping en het concurrentieplan van de federale regering zullen ‘niet helpen om de bouwbedrijven te verdedigen tegen de nieuwe concurrentie’, waarschuwt de Confederatie Bouw donderdag.

Uit een enquête van de confederatie bij meer dan 460 bouwbedrijven, blijkt dat bijna acht op de tien aannemers dit jaar al een of meer opdrachten verloor aan een buitenlands bouwbedrijf dat goedkoper is. Een gevolg daarvan is dat 17 procent al personeel heeft moeten ontslaan.

Harde concurrentie

“Het gaat niet goed in de bouw. Er is een daling van de activiteit en de werkgelegenheid en de marges staan onder druk. De concurrentie is heel hard”, verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. Volgens de Mûelenaere bevindt de buitenlandse concurrentie zich op een ‘peil dat we nog nog nooit bereikt hebben in het verleden’.

De Confederatie Bouw merkt op dat het probleem zich situeert bij de zogenaamde detachering die mogelijk is volgens de vrijheid van dienstverlening in Europa. Dat betekent dat buitenlandse ondernemingen enerzijds Belgische lonen moeten betalen voor mensen die ze hier tewerkstellen, maar anderzijds de sociale zekerheid betalen in het land van oorsprong. Die lasten in het buitenland worden overigens vaak niet betaald, luidt het.

‘Het spel is vervalst’

Bovendien zou het systeem makkelijk te omzeilen zijn, bijvoorbeeld door zelfstandigen te detacheren, waardoor de Belgische loonvereiste vervalt. “De concurrentie is irrealistisch, het spel is vervalst. Daardoor staan de prijzen steeds meer onder druk”, besluit de Confederatie Bouw.

Minder jobs en meer faillissementen

Volgens berekeningen van de Confederatie Bouw is het tij – in negatieve zin – begin 2011 beginnen te keren voor de bouwsector in ons land. Van begin 2011 tot het eerste halfjaar van dit jaar zijn al 6.000 banen verloren gegaan in de bouwsector (-2,7%) en daalde de productie met 3%. Bovendien werden van oktober 2012 tot september 2013 meer dan 2.000 faillissementen geregistreerd, waarbij vooral de kleinere bouwbedrijven over de kop zijn gegaan.”We moeten snel handelen, anders is het te laat en gebeurt met de bouw wat met de transportsector gebeurd is”, aldus de Mûelenaere.

Maatregelen

De bouwconfederatie vraagt nu aan de Belgische overheid een rondetafelgesprek dat maatregelen moet opleveren, zoals een structurele vermindering van de loonlasten en meer gerichte controle op detacheringsfraude en schijnzelfstandigen. Daar zou onder meer een zichtbaar identificatiemiddel (bouwbadge) op de werven bij kunnen helpen. Particulieren zouden aangemoedigd moeten worden om enkel met aannemers te werken die met de regelgeving in orde zijn. Opmerkelijk hierbij is dat de Confederatie het ‘aanvaarden van een abnormaal lage prijs’ strafbaar wil maken (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content