De Vlaamse Confederatie Bouw heeft donderdag het Visierapport 2018 voorgesteld. In de aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober en de parlementsverkiezingen in mei volgend jaar, staat het rapport dit jaar in het thema 'Bouwers en burgers'.

De Vlaming is ongerust over de zogenaamde 'betonstop' en de Vlaamse en lokale overheden moet meer luisteren naar de burgers, stelt de VCB.

"Meer stedelijke verdichting zal een grondige mentaliteitswijziging vergen en voor miljarden euro extra investeringen om de steden even leefbaar te maken als het platteland. Als de overheid dit proces geen tijd gunt, zal zij dwang moeten gebruiken, met nog meer ongerustheid tot gevolg", aldus de VCB.

De kloof tussen de woonwens van de Vlaming en de plannen van de Vlaamse overheid is groter geworden, voegt de confederatie toe.

Daarom dient in de steden 'massaal' geïnvesteerd te worden in bijvoorbeeld fietsverbindingen, extra groen of meer openbaar vervoer.

De voorbije 15 jaar investeerden de overheid en de privé volgens de bouwsector ongeveer 5 miljard euro in stads- en dorpskernvernieuwing. Nu is een nieuwe investeringsgolf nodig. De sector vraagt een investeringsnorm van 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de komende vijf jaar voor de Vlaamse en federale regering en de gemeenten samen.

De Vlaamse Confederatie Bouw heeft donderdag het Visierapport 2018 voorgesteld. In de aanloop naar de lokale verkiezingen in oktober en de parlementsverkiezingen in mei volgend jaar, staat het rapport dit jaar in het thema 'Bouwers en burgers'. De Vlaming is ongerust over de zogenaamde 'betonstop' en de Vlaamse en lokale overheden moet meer luisteren naar de burgers, stelt de VCB. "Meer stedelijke verdichting zal een grondige mentaliteitswijziging vergen en voor miljarden euro extra investeringen om de steden even leefbaar te maken als het platteland. Als de overheid dit proces geen tijd gunt, zal zij dwang moeten gebruiken, met nog meer ongerustheid tot gevolg", aldus de VCB. De kloof tussen de woonwens van de Vlaming en de plannen van de Vlaamse overheid is groter geworden, voegt de confederatie toe. Daarom dient in de steden 'massaal' geïnvesteerd te worden in bijvoorbeeld fietsverbindingen, extra groen of meer openbaar vervoer. De voorbije 15 jaar investeerden de overheid en de privé volgens de bouwsector ongeveer 5 miljard euro in stads- en dorpskernvernieuwing. Nu is een nieuwe investeringsgolf nodig. De sector vraagt een investeringsnorm van 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de komende vijf jaar voor de Vlaamse en federale regering en de gemeenten samen.