Volgens de berekeningen van Confederatie Bouw boekt de sector zowel vooruitgang op het gebied van activiteiten als op het vlak van werkgelegenheid.

Uit de bouwbarometer voor oktober blijkt dat de pessimisten (17 procent) in de sector nog altijd talrijker zijn dan de optimisten (10 procent).

Toch zijn er hoopgevende signalen. Volgens de gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vertoonde de activiteit in het tweede kwartaal een stijging met 0,7 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2009.

Die stijging is toe te schrijven aan een sterk tweede kwartaal (+4,4 procent), want in het eerste kwartaal werd nog een zeer duidelijk terugval (-3,5 procent) opgetekend, vooral als gevolg van de strenge winter die de productie sterk verstoorde. De werkgelegenheid steeg tijdens het eerste halfjaar met 0,4 procent.

Ook blijkt uit de bouwbarometer dat de orderboekjes van de aannemers momenteel beter gevuld zijn dan drie maanden geleden. Tijdens de periode van juli tot september 2010 beschikten ze over een orderboekje met daarin werk voor 5,21 maanden, een hoger peil dan dat voor de periode april tot juni 2010 (5,10 maanden).

Voorts werd tijdens de maanden van maart tot mei een stijging opgetekend van het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw (+38 procent) ten opzichte van de vorige drie maanden. Het aantal innovatievergunningen bleef in diezelfde periode min of meer stabiel.

Volgens de berekeningen van Confederatie Bouw boekt de sector zowel vooruitgang op het gebied van activiteiten als op het vlak van werkgelegenheid. Uit de bouwbarometer voor oktober blijkt dat de pessimisten (17 procent) in de sector nog altijd talrijker zijn dan de optimisten (10 procent). Toch zijn er hoopgevende signalen. Volgens de gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vertoonde de activiteit in het tweede kwartaal een stijging met 0,7 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2009. Die stijging is toe te schrijven aan een sterk tweede kwartaal (+4,4 procent), want in het eerste kwartaal werd nog een zeer duidelijk terugval (-3,5 procent) opgetekend, vooral als gevolg van de strenge winter die de productie sterk verstoorde. De werkgelegenheid steeg tijdens het eerste halfjaar met 0,4 procent. Ook blijkt uit de bouwbarometer dat de orderboekjes van de aannemers momenteel beter gevuld zijn dan drie maanden geleden. Tijdens de periode van juli tot september 2010 beschikten ze over een orderboekje met daarin werk voor 5,21 maanden, een hoger peil dan dat voor de periode april tot juni 2010 (5,10 maanden). Voorts werd tijdens de maanden van maart tot mei een stijging opgetekend van het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw (+38 procent) ten opzichte van de vorige drie maanden. Het aantal innovatievergunningen bleef in diezelfde periode min of meer stabiel.