In 2009 gingen in Vlaanderen 759 bouwbedrijven
over de kop, of een stijging met 30 procent ten opzichte van 2008. De cijfers werden woensdag gepubliceerd door Bouwunie, de kmo-sectororganisatie.

De eerste gegevens voor 2010 geven ook aan dat er wellicht niet meer bouwbedrijven van start gaan. "De financiële en economische crisis heeft duidelijk een negatieve invloed op het aantal starters in de bouwsector.

Nochtans is de nood aan nieuwe ondernemingen groot en dan vooral aan goede starters, die met kennis van zaken een bouwonderneming willen oprichten en uitbouwen", aldus Bouwunie.

De organisatie wijst op het belang van de vestigingswetgeving en de registratie als aannemer. "Deze laatste regelgeving is momenteel serieus uitgehold door de schrapping van de registratievoorwaarde voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief," betreurt Bouwunie.

Gebrekkig management, vooral als gevolg van een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening, is een van de belangrijkste oorzaken van falingen bij bouwondernemingen, luidt het.

Woensdag organiseert de werkgeversorganisatie Unizo op vijf locaties in Vlaanderen de achtste Startersdag. Kandidaat-starters en mensen die pas een bedrijf hebben opgericht, krijgen er specifieke info, advies en tips om met kennis van zaken aan de slag te gaan.

In 2009 gingen in Vlaanderen 759 bouwbedrijven over de kop, of een stijging met 30 procent ten opzichte van 2008. De cijfers werden woensdag gepubliceerd door Bouwunie, de kmo-sectororganisatie. De eerste gegevens voor 2010 geven ook aan dat er wellicht niet meer bouwbedrijven van start gaan. "De financiële en economische crisis heeft duidelijk een negatieve invloed op het aantal starters in de bouwsector. Nochtans is de nood aan nieuwe ondernemingen groot en dan vooral aan goede starters, die met kennis van zaken een bouwonderneming willen oprichten en uitbouwen", aldus Bouwunie. De organisatie wijst op het belang van de vestigingswetgeving en de registratie als aannemer. "Deze laatste regelgeving is momenteel serieus uitgehold door de schrapping van de registratievoorwaarde voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief," betreurt Bouwunie. Gebrekkig management, vooral als gevolg van een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening, is een van de belangrijkste oorzaken van falingen bij bouwondernemingen, luidt het. Woensdag organiseert de werkgeversorganisatie Unizo op vijf locaties in Vlaanderen de achtste Startersdag. Kandidaat-starters en mensen die pas een bedrijf hebben opgericht, krijgen er specifieke info, advies en tips om met kennis van zaken aan de slag te gaan.