De besparingen bij de Vlaamse steden en gemeenten treffen de bouwsector in ons land. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Tussen januari en juli van dit jaar schreven de gemeenten 691 aanbestedingen uit. Dat zijn er 39 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2012. De daling wordt in alle provincies vastgesteld, noteert De Tijd.

De terugval zou te maken hebben met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. De verkiezingskoorts stuwt traditioneel de aanbestedingen van de gemeenten en steden de hoogte in, wat te merken is aan de vele wegenwerken.

Maar ook tegenover 2011, dat een gemiddeld jaar was wat aanbestedingen betreft, is er een terugval met 27 procent, blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw. Bovendien hebben de gemeenten het financieel moeilijker door allerlei factoren, zoals de pensioenlast en het wegvallen van de vroegere Dexia-dividenden.

Volgens Johan Willemen van de Mechelse bouwgroep Willemen, is de situatie bij de grotere bouwfirma's iets beter. Dat komt doordat grotere bouwfirma's vaak voor de Vlaamse overheid werken, die aan een inhaalbeweging bezig is voor het onderhoud van de gewest- en snelwegen.

Tot nu toe investeerden de gemeenten en steden jaarlijks 1,4 miljard euro in wegen en bouwwerken. Uit een enquête van de bank Belfius bleek in juni dat ze een kwart van dat budget willen schrappen. Vorige jaren werd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen een terugval met gemiddeld 18 procent vastgesteld. (Belga/BO)

De besparingen bij de Vlaamse steden en gemeenten treffen de bouwsector in ons land. Dat meldt De Tijd dinsdag.Tussen januari en juli van dit jaar schreven de gemeenten 691 aanbestedingen uit. Dat zijn er 39 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2012. De daling wordt in alle provincies vastgesteld, noteert De Tijd.De terugval zou te maken hebben met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. De verkiezingskoorts stuwt traditioneel de aanbestedingen van de gemeenten en steden de hoogte in, wat te merken is aan de vele wegenwerken. Maar ook tegenover 2011, dat een gemiddeld jaar was wat aanbestedingen betreft, is er een terugval met 27 procent, blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw. Bovendien hebben de gemeenten het financieel moeilijker door allerlei factoren, zoals de pensioenlast en het wegvallen van de vroegere Dexia-dividenden. Volgens Johan Willemen van de Mechelse bouwgroep Willemen, is de situatie bij de grotere bouwfirma's iets beter. Dat komt doordat grotere bouwfirma's vaak voor de Vlaamse overheid werken, die aan een inhaalbeweging bezig is voor het onderhoud van de gewest- en snelwegen. Tot nu toe investeerden de gemeenten en steden jaarlijks 1,4 miljard euro in wegen en bouwwerken. Uit een enquête van de bank Belfius bleek in juni dat ze een kwart van dat budget willen schrappen. Vorige jaren werd in het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen een terugval met gemiddeld 18 procent vastgesteld. (Belga/BO)