Het aantal faillissementen in de bouwsector is in het derde kwartaal naar een recordpeil gestegen. Een verstrenging van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen zou volgens de Confederatie Bouw aan de basis liggen van die toename.

Van begin juli tot eind september zagen 600 bouwbedrijven zich verplicht de boeken neer te leggen. Dat stemt ongeveer overeen met 200 faillissementen per maand: een stijging met 28,1 procent tegenover het tweede kwartaal.

De Confederatie Bouw geeft in haar rapport nog enkele cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) mee, dat berekende dat de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013 (op kwartaalbasis) gedaald is met 0,4%. In vergelijking met een jaar geleden is de bouwactiviteit met 2,7% gekrompen.

De faillissementenpiek in het derde kwartaal is in de eerste plaats een gevolg van de algemene economische toestand en de harde concurrentie van goedkope buitenlandse bouwbedrijven. Behalve die voor de hand liggende oorzaken ziet De Confederatie Bouw een bijkomend negatief element in de recente hervorming van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen, te wijten aan een strengere procedure en indieningsvoorwaarden. (BO)

Het aantal faillissementen in de bouwsector is in het derde kwartaal naar een recordpeil gestegen. Een verstrenging van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen zou volgens de Confederatie Bouw aan de basis liggen van die toename.Van begin juli tot eind september zagen 600 bouwbedrijven zich verplicht de boeken neer te leggen. Dat stemt ongeveer overeen met 200 faillissementen per maand: een stijging met 28,1 procent tegenover het tweede kwartaal. De Confederatie Bouw geeft in haar rapport nog enkele cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) mee, dat berekende dat de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2013 (op kwartaalbasis) gedaald is met 0,4%. In vergelijking met een jaar geleden is de bouwactiviteit met 2,7% gekrompen.De faillissementenpiek in het derde kwartaal is in de eerste plaats een gevolg van de algemene economische toestand en de harde concurrentie van goedkope buitenlandse bouwbedrijven. Behalve die voor de hand liggende oorzaken ziet De Confederatie Bouw een bijkomend negatief element in de recente hervorming van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen, te wijten aan een strengere procedure en indieningsvoorwaarden. (BO)