Wat is de rol van Europa in dit dossier? Europa stond de lidstaten in 2000 toe om te experimenteren met een verlaagd btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten. Men wilde weten wat het effect zou zijn op de werkgelegenheid, de omzet van de sector en de beteugeling van het zwartwerk. België paste het experiment toe voor de bouwsector, voor huizen tussen 5 en 15 jaar oud. Voor woningen ouder dan 15 jaar bestond al een definitief verlaagd btw-tarief. Het Europese experiment was bedoeld voor drie jaar maar werd enkele keren verlengd omdat het niet zo eenvoudig bleek om het te evalueren.

Uiteindelijk is die evaluatie wel gelukt? Verschillende Europese universiteiten toonden aan dat de verlaagde btw positieve effecten heeft wat die drie criteria betreft. Daarom maakte Europa het in 2009 mogelijk om de tijdelijke maatregelen definitief te maken. België had dat tot nu nog niet gedaan.

Wat is bij ons het grootste voordeel? Het is wel duidelijk dat werken in woningen van 5 tot 15 jaar oud vaak niet draaien om renovatie maar om voltooiing. Vaak hebben mensen voor de afwerking geen budget meer en worden die werken een paar jaar uitgesteld. Vaak zijn dat ook werken waarvoor gemakkelijk een buurman of een kennis wordt ingeschakeld - in het zwart. Het lage btw-tarief maakt het een heel stuk aantrekkelijker om een vakman in te huren.

Luc Baltussen (bron Knack)

Wat is de rol van Europa in dit dossier? Europa stond de lidstaten in 2000 toe om te experimenteren met een verlaagd btw-tarief voor arbeidsintensieve diensten. Men wilde weten wat het effect zou zijn op de werkgelegenheid, de omzet van de sector en de beteugeling van het zwartwerk. België paste het experiment toe voor de bouwsector, voor huizen tussen 5 en 15 jaar oud. Voor woningen ouder dan 15 jaar bestond al een definitief verlaagd btw-tarief. Het Europese experiment was bedoeld voor drie jaar maar werd enkele keren verlengd omdat het niet zo eenvoudig bleek om het te evalueren. Uiteindelijk is die evaluatie wel gelukt? Verschillende Europese universiteiten toonden aan dat de verlaagde btw positieve effecten heeft wat die drie criteria betreft. Daarom maakte Europa het in 2009 mogelijk om de tijdelijke maatregelen definitief te maken. België had dat tot nu nog niet gedaan. Wat is bij ons het grootste voordeel? Het is wel duidelijk dat werken in woningen van 5 tot 15 jaar oud vaak niet draaien om renovatie maar om voltooiing. Vaak hebben mensen voor de afwerking geen budget meer en worden die werken een paar jaar uitgesteld. Vaak zijn dat ook werken waarvoor gemakkelijk een buurman of een kennis wordt ingeschakeld - in het zwart. Het lage btw-tarief maakt het een heel stuk aantrekkelijker om een vakman in te huren. Luc Baltussen (bron Knack)