"Eigendomsrecht is essentieel. Mensen met gronden moeten minstens hun opgebouwd kapitaal kunnen behouden", klinkt het in De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van Mediahuis vrijdag.

Schadevergoedingen

Dat betekent dat er schadevergoedingen zullen uitgedeeld worden. "We hebben berekend dat tegenover de 47.500 hectare die niet meer bebouwd mag worden een planschade van 1 à 1,5 miljard euro staat. Gespreid over de ko­mende 25 jaar is dat jaarlijks 40 miljoen euro", aldus minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Dat is het absoluut maximale bedrag, waarbij de baten niet zijn meegerekend.

De Vlaamse regering probeert het bedrag nog naar omlaag te krijgen. Ze rekent erop dat ze de kostprijs kan milderen door ruiloperaties, waarbij bestemmingen worden geruild of bouwrechten worden verhandeld. (Belga/NS)

"Eigendomsrecht is essentieel. Mensen met gronden moeten minstens hun opgebouwd kapitaal kunnen behouden", klinkt het in De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van Mediahuis vrijdag. Dat betekent dat er schadevergoedingen zullen uitgedeeld worden. "We hebben berekend dat tegenover de 47.500 hectare die niet meer bebouwd mag worden een planschade van 1 à 1,5 miljard euro staat. Gespreid over de ko­mende 25 jaar is dat jaarlijks 40 miljoen euro", aldus minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Dat is het absoluut maximale bedrag, waarbij de baten niet zijn meegerekend. De Vlaamse regering probeert het bedrag nog naar omlaag te krijgen. Ze rekent erop dat ze de kostprijs kan milderen door ruiloperaties, waarbij bestemmingen worden geruild of bouwrechten worden verhandeld. (Belga/NS)