Aannemers verwachten nu dat ook andere bouwmaterialen snel duurder zullen worden door de spectaculaire prijsstijgingen op de

grondstoffenmarkten, meldt de krant De Morgen.

De prijs van ijzererts - de basisstof voor staal - is in een jaar tijd met 170 procent gestegen. De koperprijs is in dezelfde periode vrijwel verdubbeld en de aluminiumprijs is met 60 procent gestegen.

Sommige grondstoffenprijzen worden nog sneller nog duurder. De prijs van ferrochroom - een basisingrediënt voor roestvrij staal gaat in het laatste kwartaal alleen al 35 procent hoger.

"We kijken met een bang hart naar die stijgingen op de internationale markten", zegt Bart Versluys van de gelijknamige bouw- en projectontwikkelingsgroep. "Dit doet me denken aan de jaren 1993-'94. Ook toen gingen de prijzen fel omhoog na een periode van economische crisis. Zopas zijn we door onze leveranciers gewaarschuwd dat de prijzen van staal en betonstaal zullen stijgen. Het zal niet lang meer duren voor ook glas, pvc-ramen, elektriciteit, verwarming, sanitair en keukeninstallaties duurder zullen worden," voegt hij eraan toe.

KMO-organisatie Bouwunie verwacht dat het doorrekenenen van de duurdere grondstoffenprijzen nog voor de zomer van 2010 zal gebeuren. Aannemers moeten er voor lopende projecten in de meeste gevallen wel rekening mee houden dat de gemaakte afspraken met de klant moeten worden gerespecteerd.

Aannemers verwachten nu dat ook andere bouwmaterialen snel duurder zullen worden door de spectaculaire prijsstijgingen op de grondstoffenmarkten, meldt de krant De Morgen. De prijs van ijzererts - de basisstof voor staal - is in een jaar tijd met 170 procent gestegen. De koperprijs is in dezelfde periode vrijwel verdubbeld en de aluminiumprijs is met 60 procent gestegen. Sommige grondstoffenprijzen worden nog sneller nog duurder. De prijs van ferrochroom - een basisingrediënt voor roestvrij staal gaat in het laatste kwartaal alleen al 35 procent hoger. "We kijken met een bang hart naar die stijgingen op de internationale markten", zegt Bart Versluys van de gelijknamige bouw- en projectontwikkelingsgroep. "Dit doet me denken aan de jaren 1993-'94. Ook toen gingen de prijzen fel omhoog na een periode van economische crisis. Zopas zijn we door onze leveranciers gewaarschuwd dat de prijzen van staal en betonstaal zullen stijgen. Het zal niet lang meer duren voor ook glas, pvc-ramen, elektriciteit, verwarming, sanitair en keukeninstallaties duurder zullen worden," voegt hij eraan toe. KMO-organisatie Bouwunie verwacht dat het doorrekenenen van de duurdere grondstoffenprijzen nog voor de zomer van 2010 zal gebeuren. Aannemers moeten er voor lopende projecten in de meeste gevallen wel rekening mee houden dat de gemaakte afspraken met de klant moeten worden gerespecteerd.