Bijna helft sociale woningen vertoont energiegebrek

© belga

Bijna de helft van de sociale woningen in Vlaanderen vertoont een of meerdere energiegebreken en moet dus gerenoveerd worden om de doelstellingen uit het Energierenovatieprogramma 2020 (ERP2020) te behalen.

Dat heeft Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) donderdag laten weten in de commissie Woonbeleid van het Vlaams Parlement.

Op verzoek van Griet Coppé (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) maakte de minister de resultaten bekend van een studie van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), afgenomen bij alle 92 sociale huisvestingsmaatschappijen.

Voor in totaal 141.588 wooneenheden uit de bevraging werden drie factoren gedistilleerd: de aanwezigheid van dubbele beglazing, dakisolatie en centrale verwarming. Net niet de helft, 48 procent, heeft een of meerdere knelpunten: bijna 68.000 sociale woningen moeten aangepakt worden.

23 procent van de woningen heeft enkel glas, 28 procent geen dak- of zoldervloerisolatie en 20 procent heeft geen centrale verwarming. De grootste problemen zijn er bij de woningen gebouwd voor 1985, die instaan voor 72 procent van het patrimonium.

Van den Bossche heeft de VMSW gevraagd op korte termijn een plan van aanpak te formuleren. Zelf denkt de minister in eerste instantie aan grootschalige dakisolatieprogramma’s en aan de vervanging van enkel glas. Voor de minister is het aangewezen het jaarlijks voorziene renovatiebudget van 128 miljoen euro op energierenovatie in te zetten.

Om alle woningen met energiegebreken aan te pakken is volgens de studie 2 miljard euro nodig (inclusief andere renovatiekosten aan die woningen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content