Standard & Poor's (S&P) merkt op dat de Belgische huizenmarkt de financiële crisis zeer goed is doorgekomen. De periode van sterke prijsstijgingen is evenwel voorbij. Vorig jaar was er een lichte prijsdaling. Volgens S&P weegt de onzekerheid over de fiscale stimulansen voor de aankoop van een nieuwe woning (de woonbonus) op de investeringen in vastgoed. Ook de beperkte economische groei zet een rem op de evolutie van de woningprijzen.

Voor dit jaar voorziet S&P een (nominale) prijsstijging van 1 procent. In 2015 zou de prijstoename beperkt blijven tot 0,5 procent. Als de economische omstandigheden verder verbeteren, rekent S&P op een klim van de woningprijzen met 1,5 procent in 2016.

Stevige correctie bij rentestijging

S&P berekende ook de impact van een mogelijke forse rentestijging (100 basispunten) op de vastgoedprijzen in verscheidene Europese landen. Op korte termijn blijken de Nederlandse en de Portugese huizenmarkt het gevoeligst voor zo'n scenario. S&P wijst erop dat het herstel op die markten nog heel recent en kwetsbaar is, en dat de schulden van de huishoudens er nog erg hoog zijn.

Maar ook onze woningmarkt blijkt op langere termijn (twee jaar) vatbaar voor een stevige correctie van ongeveer 12 procent. Alleen Duitsland zou bij een renteschok nauwelijks last hebben van een krimpende huizenmarkt. (LV)

Standard & Poor's (S&P) merkt op dat de Belgische huizenmarkt de financiële crisis zeer goed is doorgekomen. De periode van sterke prijsstijgingen is evenwel voorbij. Vorig jaar was er een lichte prijsdaling. Volgens S&P weegt de onzekerheid over de fiscale stimulansen voor de aankoop van een nieuwe woning (de woonbonus) op de investeringen in vastgoed. Ook de beperkte economische groei zet een rem op de evolutie van de woningprijzen.Voor dit jaar voorziet S&P een (nominale) prijsstijging van 1 procent. In 2015 zou de prijstoename beperkt blijven tot 0,5 procent. Als de economische omstandigheden verder verbeteren, rekent S&P op een klim van de woningprijzen met 1,5 procent in 2016. Stevige correctie bij rentestijgingS&P berekende ook de impact van een mogelijke forse rentestijging (100 basispunten) op de vastgoedprijzen in verscheidene Europese landen. Op korte termijn blijken de Nederlandse en de Portugese huizenmarkt het gevoeligst voor zo'n scenario. S&P wijst erop dat het herstel op die markten nog heel recent en kwetsbaar is, en dat de schulden van de huishoudens er nog erg hoog zijn.Maar ook onze woningmarkt blijkt op langere termijn (twee jaar) vatbaar voor een stevige correctie van ongeveer 12 procent. Alleen Duitsland zou bij een renteschok nauwelijks last hebben van een krimpende huizenmarkt. (LV)