Uit berekeningen van de OESO, die De Tijd kon inkijken, zijn de woningprijzen in ons land in verhouding met de huurprijzen 63 procent te hoog en in verhouding met het gezinsinkomen 53 procent te duur.

De OESO baseerde zich voor de berekening op de gemiddelde prijzen van de afgelopen 30 jaar. Het besluit van de internationale organisatie is duidelijk: "De huizenprijzen blijven hoog in veel landen. Er bestaat dus een risico van dalende woningprijzen."

De toenemende vraag naar hypotheekleningen wijzen alvast niet op een terugval van de woningmarkt. In het derde kwartaal sloten de Belgen bijna 70.000 hypotheekleningen af, wat overeenstemt met het hoogste cijfer in een kwartaal sinds het begin van de metingen in 1996. Dat hoge aantal bevestigt dat de huizenverkoop na de dip eind 2008 en begin 2009 stevig aantrekt. Ook de bouwsector doet het goed.

Confederatie BouwIn een reactie op het bericht van de OESO betwist Confederatie Bouw dat de Belgische woonmarkt tot 50 procent overgewaardeerd zou zijn. Volgens Confederatie Bouw is het een foutieve methode om de prijzen voor de aankoop van woningen met de huurprijzen te vergelijken. De Confederatie wijst erop dat België een ruime koopmarkt heeft voor gegoede gezinnen en een veel kleinere huurmarkt voor minder gegoede en jonge gezinnen. "Het gemiddelde aanbod op de koop- en de huurmarkt is daardoor helemaal anders en dus voor ons land een slechte vergelijkingsbasis," luidt het.

Uit berekeningen van de OESO, die De Tijd kon inkijken, zijn de woningprijzen in ons land in verhouding met de huurprijzen 63 procent te hoog en in verhouding met het gezinsinkomen 53 procent te duur. De OESO baseerde zich voor de berekening op de gemiddelde prijzen van de afgelopen 30 jaar. Het besluit van de internationale organisatie is duidelijk: "De huizenprijzen blijven hoog in veel landen. Er bestaat dus een risico van dalende woningprijzen." De toenemende vraag naar hypotheekleningen wijzen alvast niet op een terugval van de woningmarkt. In het derde kwartaal sloten de Belgen bijna 70.000 hypotheekleningen af, wat overeenstemt met het hoogste cijfer in een kwartaal sinds het begin van de metingen in 1996. Dat hoge aantal bevestigt dat de huizenverkoop na de dip eind 2008 en begin 2009 stevig aantrekt. Ook de bouwsector doet het goed. Confederatie BouwIn een reactie op het bericht van de OESO betwist Confederatie Bouw dat de Belgische woonmarkt tot 50 procent overgewaardeerd zou zijn. Volgens Confederatie Bouw is het een foutieve methode om de prijzen voor de aankoop van woningen met de huurprijzen te vergelijken. De Confederatie wijst erop dat België een ruime koopmarkt heeft voor gegoede gezinnen en een veel kleinere huurmarkt voor minder gegoede en jonge gezinnen. "Het gemiddelde aanbod op de koop- en de huurmarkt is daardoor helemaal anders en dus voor ons land een slechte vergelijkingsbasis," luidt het.