‘Belgisch logistiek vastgoed blijft achter’

© reuters
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“In heel Europa herleeft het logistiek vastgoed”, meldt Philip Dunne, die de Europese tak leidt van de logistieke vastgoedgroep Prologis. “Maar niet in België. Logistiek vastgoed kent er een even zwak moment als in Italië en Spanje.

“In heel Europa herleeft het logistiek vastgoed”, meldt Philip Dunne, die de Europese tak leidt van de logistieke vastgoedgroep Prologis. “Maar niet in België. Logistiek vastgoed kent er een even zwak moment als in Italië en Spanje.

Een en ander heeft te maken met het verzwakte industriële weefsel, maar ook met het feit dat de logistiek sterk afhangt van de Antwerpse haven. Die is ook conjunctuurgevoelig en de Europese economie blijft het minder goed doen. Nederland, dat in dezelfde situatie verkeert, doet het wat beter dan zijn buurland. Dat neemt niet weg dat België een belangrijk logistiek centrum blijft. We zoeken volop naar grond in en rond de haven van Antwerpen.”

We spraken Dunne in de rand van een seminarie over logistiek vastgoed op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes. “Logistiek vastgoed scheert opnieuw hoge toppen, omdat het een van de meest stabiele vastgoedsegmenten is”, weet hij. “Zeker op A-locaties is het een gewild beleggingsinstrument. Dit jaar wordt het jaar van de verandering. Jawel: in de positieve betekenis. Kijk naar de VS, een kleinere economie dan de Europese Unie maar met vier keer zo veel distributiecentra. Er is dus nog hoop voor Europees logistiek vastgoed.”

Rémy Vertupier, fondsmanager van de vastgoedbeheerder AEW, bevestigt: “Logistiek heeft zijn weerbaarheid nog maar eens bewezen. Er is bovendien kapitaal aanwezig om de projecten te financieren. Eigenlijk is het een risicovrije investering.”

“In Duitsland vinden we amper gronden op A-locaties”, verzucht Christopher Garbe van Garbe Logistic. “We richten ons vooral op de bestaande projecten. Er zijn erg weinig nieuwe ontwikkelingen.”

En wat wordt de trend van de volgende jaren? De markt wordt gekenmerkt door een verschuiving van logistieke klanten naar de e-commercebedrijven. Dunne: “Dit soort investeringen staat voor snelle en technologisch sterk gedreven logistiek, want de goederen moeten onmiddellijk bij de consument terecht komen. Investeerders zoeken dus een plaats vlakbij de steden. Antwerpen en de andere havensteden moeten echter niet vrezen dat ze plots zullen leeglopen. Voor hen wordt het een en/en-verhaal.”

“De andere trend is multimodaal vastgoed”, signaleert Vertupier. “Vooral de aanwezigheid van een goede railverbinding is van belang. Wanneer komt trouwens die snelle verbinding tussen Antwerpen en het Ruhrgebied? Rotterdam heeft dat met de Betwuwelijn wel kunnen realiseren. Zonder multimodale mogelijkheden prijst een regio zich uit de markt. En ja: Nederland staat op de lijst om te investeren. België is even afwachten.”

Partner Content