Belg leent steeds meer voor aankoop of bouw van een woning

© belga

De Belg die een woning wil kopen of bouwen, leent daar gemiddeld meer voor bij de bank dan eerder het geval was. Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het gemiddelde bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning is in het derde kwartaal gestegen naar 156.000 euro. Vorig jaar was dat 153.000 euro.

Het gemiddelde krediet voor de bouw van een woning stijgt tot bijna 167.000 euro, tegen bijna 155.000 euro een jaar eerder.

Ook voor renovaties wordt meer geleend: gemiddeld ruim 49.000 euro, tegen bijna 43.000 euro een jaar eerder.

De bedragen blijven stijgen, erkent de BVK. Toch blijft de verlening heel gezond. “Het aantal leningen met een achterstand blijft stabiel en bedraagt al lang zowat 1,1 procent”, klinkt het bij de beroepsvereniging.

Net als in het vorige kwartaal kozen ook in het derde kwartaal van 2017 bijna 9 op de 10 kredietnemers voor een vaste rentevoet, of een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid van minimum 10 jaar.

Iets meer dan 10 procent van de kredietnemers opteerde voor een veranderlijke rentevoet met een initiële periode van rentevastheid tussen 3 en 10 jaar.

Partner Content