De vastgoedmarkt in de grootste economie ter wereld is aan de beterhand. Dat blijkt uiit de S & P / Case Shiller-index.

De prijzen van eengezinswoningen zijn in november met 5,5 procent gestegen tegenover dezelfde maand van vorig jaar. Dat is de sterkste toename sinds augustus 2006, dus voor de wereldwijde hypoteekcrisis uitbrak.

De S & P / Case Shiller- index wordt samengesteld op basis van cijfers uit 20 grootstedelijke gebieden. De cijfers zijn gebaseerd op een driemaandelijks gemiddelde, waardoor november beïnvloed wordt door transacties die plaatsvonden in september en oktober. Het cijfer van oktober werd licht neerwaarts bijgesteld van 4,3 naar 4,2 procent.

November is intussen de tiende maand op rij dat de woningprijzen de hoogte ingingen. 'Een duidelijk teken dat de vastgoedmarkt aan de beterhand is", aldus David Blitzer van S & P Dow Jones.

In Phoenix was de jaar-op-jaarstijging met 22,8 procent het meest opmerkelijk, gevolgd door San Francisco (+12,7 procent). Enkel in New York werd een daling - met 1,2 procent - genoteerd.

Dat de Amerikanen weer beginnen te geloven in vastgoed heeft te maken met de lage hypotheekrente en het herstel op de arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat de vastgoedsector zal bijdragen tot de economische groei in 2013. (Reuters/BO)

De vastgoedmarkt in de grootste economie ter wereld is aan de beterhand. Dat blijkt uiit de S & P / Case Shiller-index. De prijzen van eengezinswoningen zijn in november met 5,5 procent gestegen tegenover dezelfde maand van vorig jaar. Dat is de sterkste toename sinds augustus 2006, dus voor de wereldwijde hypoteekcrisis uitbrak. De S & P / Case Shiller- index wordt samengesteld op basis van cijfers uit 20 grootstedelijke gebieden. De cijfers zijn gebaseerd op een driemaandelijks gemiddelde, waardoor november beïnvloed wordt door transacties die plaatsvonden in september en oktober. Het cijfer van oktober werd licht neerwaarts bijgesteld van 4,3 naar 4,2 procent.November is intussen de tiende maand op rij dat de woningprijzen de hoogte ingingen. 'Een duidelijk teken dat de vastgoedmarkt aan de beterhand is", aldus David Blitzer van S & P Dow Jones.In Phoenix was de jaar-op-jaarstijging met 22,8 procent het meest opmerkelijk, gevolgd door San Francisco (+12,7 procent). Enkel in New York werd een daling - met 1,2 procent - genoteerd.Dat de Amerikanen weer beginnen te geloven in vastgoed heeft te maken met de lage hypotheekrente en het herstel op de arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat de vastgoedsector zal bijdragen tot de economische groei in 2013. (Reuters/BO)