De afgelopen jaren werden voor graafmachines, bulldozers, torenkranen en dergelijke Europese regels ingevoerd rond lawaaidemping, uitstoot van verontreinigende gassen en deeltjes door motoren, bedieningspictogrammen, antikantelvoorzieningen enz..

Volgens Jos Pinte, directeur van de mechatronicasector van Agoria, passen de machineconstructeurs de Europese regels wel degelijk toe, maar ondervinden diezelfde controleurs nu "oneerlijke concurrentie" van goedkope importmachines die niet aan die regels voldoen. Die machines komen van buiten de Europese Unie en worden hier te koop aangeboden tegen fors lagere prijzen, luidt het bij de federatie. Jaarlijks worden in ons land 5.000 tot 7.000 nieuwe machines verkocht, naast een aanzienlijk aantal tweedehandsmateriaal.

De Europese sectorfederatie CECE voerde in april controles uit op de BAUMA-vakbeurs in Duitsland, een van de grootste vakbeurzen voor werfmateriaal in Europa. Uit de steekproef bleek dat 30 procent van de te koop aangeboden wielladers geen CE-markering had. Van de 45 aangeboden hydraulische hamers bleken er 19 niet conform de Europese regels te zijn.

Agoria gaat nu brochures verspreiden om kopers van werfmateriaal en de overheidsdiensten te sensibiliseren, maar vraagt tegelijk meer middelen voor strengere douanecontroles.

De afgelopen jaren werden voor graafmachines, bulldozers, torenkranen en dergelijke Europese regels ingevoerd rond lawaaidemping, uitstoot van verontreinigende gassen en deeltjes door motoren, bedieningspictogrammen, antikantelvoorzieningen enz.. Volgens Jos Pinte, directeur van de mechatronicasector van Agoria, passen de machineconstructeurs de Europese regels wel degelijk toe, maar ondervinden diezelfde controleurs nu "oneerlijke concurrentie" van goedkope importmachines die niet aan die regels voldoen. Die machines komen van buiten de Europese Unie en worden hier te koop aangeboden tegen fors lagere prijzen, luidt het bij de federatie. Jaarlijks worden in ons land 5.000 tot 7.000 nieuwe machines verkocht, naast een aanzienlijk aantal tweedehandsmateriaal. De Europese sectorfederatie CECE voerde in april controles uit op de BAUMA-vakbeurs in Duitsland, een van de grootste vakbeurzen voor werfmateriaal in Europa. Uit de steekproef bleek dat 30 procent van de te koop aangeboden wielladers geen CE-markering had. Van de 45 aangeboden hydraulische hamers bleken er 19 niet conform de Europese regels te zijn. Agoria gaat nu brochures verspreiden om kopers van werfmateriaal en de overheidsdiensten te sensibiliseren, maar vraagt tegelijk meer middelen voor strengere douanecontroles.