Historisch akkoord: G7-landen eens over wereldwijde minimumbelasting
De ministers van Financiën van de G7-landen hebben een ‘historisch akkoord’ bereikt over belastingen voor multinationals. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak aangekondigd.
De grote industrielanden – Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de VS- zijn het onder meer eens geraakt over het principe van een wereldwijde vennootschapsbelasting van minstens 15 procent. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen juicht het engagement toe. ‘De wereldwijde minimumbelasting zal de race naar de bodem op vlak van vennootschapsbelastingen stoppen en rechtvaardigheid verzekeren voor de middenklasse en werkenden in de VS en de hele wereld’, zei ze.
Volgens de deal zullen Europese landen ook meer mogelijkheden krijgen om Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook en Amazon te belasten waar ze klanten hebben, en dus niet enkel in het land van hun hoofdkantoor. Veel bedrijven planten hun hoofdzetel in landen met lage belastingen. Het akkoord heeft het niet specifiek over techbedrijven, maar focust op grote winstgevende multinationals.
Dat is een overwinning voor de Amerikanen, die tegen het Franse voorstel van een taks op digitale diensten waren. Grote bedrijven met winstmarges van minstens 10 procent worden geviseerd. Het akkoord dat de zeven landen bereikten in Londen, effent de weg voor een breder akkoord binnen de G20, mogelijk volgende maand al tijdens een top in Venetië.
Van Peteghem
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) reageerde zaterdag positief op het akkoord dat de G7-landen hebben bereikt rond een minimumbelasting voor multinationals. In een tweet begroette de Belgische minister dit als ‘een historische beslissing!’.
‘Met een wereldwijde #minimumbelasting zetten we een belangrijke stap in de strijd tegen belastingontwijking en belastingparadijzen. Ook multinationals en techbedrijven moeten een eerlijke bijdrage leveren. Dat is maar logisch’, aldus Van Peteghem op Twitter. De G7 -de belangrijkste industrielanden als Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada en de VS- zijn het zaterdag onder meer eens geraakt over het principe van een wereldwijde vennootschapsbelasting van minstens 15 procent.
Volgens de deal zullen Europese landen ook meer mogelijkheden krijgen om Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook en Amazon te belasten waar ze klanten hebben, en dus niet enkel in het land van hun hoofdkantoor. Veel bedrijven planten hun hoofdzetel in landen met lage belastingen.