De industriële producentenprijzen stegen in de eurozone in december met 5,3 procent op jaarbasis, het hoogste stijgingsritme in meer dan twee jaar. Vooral de energieprijzen dreven deze toename van de producentenprijzen. De traditionele maatstaf van de inflatie, de index van de consumptieprijzen, nam in dezelfde maand met 2,4 procent toe, ook al de meest uitgesproken stijging in ruim twee jaar. De Belgische index van de consumptieprijzen steeg het afgelopen jaar met 3,1 procent.

De index van de industriële producentenprijzen is een belangrijke indicator - hoewel niet de enige - van wat er met de index van de consumptieprijzen zal gebeuren in de maanden nadien. Een verdere toename van de klassieke maatstaf van de inflatie in de eurozone zit er dus aan te komen, zelfs indien de energieprijzen zouden stabiliseren.

Deze inflatieopstoot roept minstens twee bedenkingen op. Ten eerste, hoe gaat de Europese Centrale Bank reageren? ECB-president Jean-Claude Trichet sprak al gespierde taal en zal dat zeker nog meer uitgesproken gaan doen nu deze nieuwe cijfers op tafel liggen. Het is echter niet zeker of er ook een verhoging van de beleidsrentevoeten van de ECB komt. Die staan vandaag op 1 procent en zijn dus stevig negatief in reële termen (dus na aftrek van inflatie). Renteverhogingen hebben een belangrijke impact op de stabiliteit van het financieel-bancaire systeem, de toestand van de openbare financiën en de evolutie van de economische conjunctuur.

Rentes verhogen of niet, het worden ook delicate afwegingen. Feit is dat de argumenten om toch tot renteverhogingen over te gaan almaar zwaarder wegen.

Ten tweede, oplopende inflatie wakkert de discussie over de indexkoppeling van de lonen verder aan. Zoals gisteren gemeld overwegen Berlijn en Parijs om een verbod op automatische indexeringsformules op te nemen in de nieuwe spelregels van de monetaire unie.

Vanuit ACV-hoek liet men gisteren weten dat de regering zich geëngageerd heeft om het nieuwe interprofessioneel akkoord mede ten uitvoer te brengen. De regering, aldus het ACV, moet zich dus tegen zulke nieuwe spelregels verzetten.

We zijn er absoluut zeker van dat zo'n pleidooi vanwege de Belgische regering Berlijn en Parijs onmiddellijk op andere gedachten zal brengen ...

De industriële producentenprijzen stegen in de eurozone in december met 5,3 procent op jaarbasis, het hoogste stijgingsritme in meer dan twee jaar. Vooral de energieprijzen dreven deze toename van de producentenprijzen. De traditionele maatstaf van de inflatie, de index van de consumptieprijzen, nam in dezelfde maand met 2,4 procent toe, ook al de meest uitgesproken stijging in ruim twee jaar. De Belgische index van de consumptieprijzen steeg het afgelopen jaar met 3,1 procent.De index van de industriële producentenprijzen is een belangrijke indicator - hoewel niet de enige - van wat er met de index van de consumptieprijzen zal gebeuren in de maanden nadien. Een verdere toename van de klassieke maatstaf van de inflatie in de eurozone zit er dus aan te komen, zelfs indien de energieprijzen zouden stabiliseren. Deze inflatieopstoot roept minstens twee bedenkingen op. Ten eerste, hoe gaat de Europese Centrale Bank reageren? ECB-president Jean-Claude Trichet sprak al gespierde taal en zal dat zeker nog meer uitgesproken gaan doen nu deze nieuwe cijfers op tafel liggen. Het is echter niet zeker of er ook een verhoging van de beleidsrentevoeten van de ECB komt. Die staan vandaag op 1 procent en zijn dus stevig negatief in reële termen (dus na aftrek van inflatie). Renteverhogingen hebben een belangrijke impact op de stabiliteit van het financieel-bancaire systeem, de toestand van de openbare financiën en de evolutie van de economische conjunctuur. Rentes verhogen of niet, het worden ook delicate afwegingen. Feit is dat de argumenten om toch tot renteverhogingen over te gaan almaar zwaarder wegen. Ten tweede, oplopende inflatie wakkert de discussie over de indexkoppeling van de lonen verder aan. Zoals gisteren gemeld overwegen Berlijn en Parijs om een verbod op automatische indexeringsformules op te nemen in de nieuwe spelregels van de monetaire unie. Vanuit ACV-hoek liet men gisteren weten dat de regering zich geëngageerd heeft om het nieuwe interprofessioneel akkoord mede ten uitvoer te brengen. De regering, aldus het ACV, moet zich dus tegen zulke nieuwe spelregels verzetten. We zijn er absoluut zeker van dat zo'n pleidooi vanwege de Belgische regering Berlijn en Parijs onmiddellijk op andere gedachten zal brengen ...