Dat heeft het IMF donderdag meegedeeld. De Griekse nationale bank moet het IMF deze maand in vier schijven in totaal zo'n 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen. De eerste schijf van 300 miljoen euro moet op vrijdag overgemaakt worden, maar de Griekse autoriteiten hebben de organisatie nu gevraagd de vier betalingen te bundelen. Die betaling moet ten laatste op 30 juni gebeuren.

Die regeling bij het IMF bestaat sinds de jaren zeventig en moest soelaas bieden aan "landen die administratieve problemen ondervinden om verschillende betalingen in een korte periode te verrichten", deelde de woordvoerder van het IMF mee. Ze is echter nauwelijks aangewend. Zambia zou eind jaren zeventig de regeling voor het laatst hebben gebruikt, zo melden IMF-medewerkers aan de krant The Financial Times.

Griekenland verkeert in diepe geldnood. Regeringsbronnen verzekerden de voorbije dagen dat de betaling van vrijdag nog gehonoreerd zou kunnen worden, maar waarnemers gaan ervan uit dat de Griekse staat niet meer over voldoende fondsen beschikt om alle betalingen in juni te respecteren. De Griekse regering onderhandelt al maanden met zijn internationale kredietverleners over een nieuw pakket hervormingen dat ze moet uitvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor het euroland.

Er ligt nog zo'n 7,2 miljard euro klaar om het bankroet van de Griekse staat en een mogelijke uitstap uit de eurozone te vermijden. Het steunprogramma verstrijkt eind deze maand. De voorbije dagen zijn de onderhandelingen over de Griekse crisis naar het hoogste politieke niveau getild, maar dat heeft voorlopig geen doorbraak opgeleverd. Het primaire begrotingsoverschot, de btw-tarieven, de hervorming van de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel blijven de voornaamste knelpunten in de gesprekken tussen de geldschieters en Athene.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontkende intussen geruchten als zou het IMF zich willen terugtrekken uit het steunprogramma voor Griekenland. Merkel drong ook opnieuw aan op een versnelling in de onderhandelingen. "Er is veel goede wil aan beide kanten, maar goede wil is niet voldoende. Uiteindeijk hebben we een plan nodig dat resultaten oplevert."

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft voor vrijdag het parlement bijeengeroepen om een update van de onderhandelingen te geven. In de media wordt al gespeculeerd over vervroegde verkiezingen indien er geen akkoord uit de bus komt. Tsipras antwoordde donderdag echter dat de Griekse kiezers zijn regering "een duidelijk mandaat" hebben gegeven. (Belga/JH)

Dat heeft het IMF donderdag meegedeeld. De Griekse nationale bank moet het IMF deze maand in vier schijven in totaal zo'n 1,6 miljard euro aan leningen terugbetalen. De eerste schijf van 300 miljoen euro moet op vrijdag overgemaakt worden, maar de Griekse autoriteiten hebben de organisatie nu gevraagd de vier betalingen te bundelen. Die betaling moet ten laatste op 30 juni gebeuren. Die regeling bij het IMF bestaat sinds de jaren zeventig en moest soelaas bieden aan "landen die administratieve problemen ondervinden om verschillende betalingen in een korte periode te verrichten", deelde de woordvoerder van het IMF mee. Ze is echter nauwelijks aangewend. Zambia zou eind jaren zeventig de regeling voor het laatst hebben gebruikt, zo melden IMF-medewerkers aan de krant The Financial Times. Griekenland verkeert in diepe geldnood. Regeringsbronnen verzekerden de voorbije dagen dat de betaling van vrijdag nog gehonoreerd zou kunnen worden, maar waarnemers gaan ervan uit dat de Griekse staat niet meer over voldoende fondsen beschikt om alle betalingen in juni te respecteren. De Griekse regering onderhandelt al maanden met zijn internationale kredietverleners over een nieuw pakket hervormingen dat ze moet uitvoeren in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor het euroland. Er ligt nog zo'n 7,2 miljard euro klaar om het bankroet van de Griekse staat en een mogelijke uitstap uit de eurozone te vermijden. Het steunprogramma verstrijkt eind deze maand. De voorbije dagen zijn de onderhandelingen over de Griekse crisis naar het hoogste politieke niveau getild, maar dat heeft voorlopig geen doorbraak opgeleverd. Het primaire begrotingsoverschot, de btw-tarieven, de hervorming van de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel blijven de voornaamste knelpunten in de gesprekken tussen de geldschieters en Athene. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontkende intussen geruchten als zou het IMF zich willen terugtrekken uit het steunprogramma voor Griekenland. Merkel drong ook opnieuw aan op een versnelling in de onderhandelingen. "Er is veel goede wil aan beide kanten, maar goede wil is niet voldoende. Uiteindeijk hebben we een plan nodig dat resultaten oplevert." De Griekse premier Alexis Tsipras heeft voor vrijdag het parlement bijeengeroepen om een update van de onderhandelingen te geven. In de media wordt al gespeculeerd over vervroegde verkiezingen indien er geen akkoord uit de bus komt. Tsipras antwoordde donderdag echter dat de Griekse kiezers zijn regering "een duidelijk mandaat" hebben gegeven. (Belga/JH)