"Het geeft een vertekend beeld indien men enkel focust op die voedingsgrondstoffen die (tijdelijk) duurder worden. We moeten de hele winkelkar bekijken, en dit over een langere periode. Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest", aldus Boerenbond. Aardappelen, graan en sommige groenten zijn op dit moment relatief duur. Boerenbond relativeert dit soort berichten. "De graanprijs die de akkerbouwers vandaag krijgen ligt even hoog als wat hun ouders kregen in 1980. Is het graan nu te duur of was het vele jaren te goedkoop? ", werpt de organisatie op.De huidige aardappelprijs vergelijken met de prijs van vorig seizoen noemt Boerenbond te gek. "In 2011 verkochten landbouwers fors onder productieprijs. Op sommige ogenblikken mocht men de aardappelen bijna gratis weggeven." De varkenshouderij produceerde meerdere jaren onder, of net tegen kostprijs. Eindelijk komen daar nu enkele centen bij. De vraag is voor hoe lang, luidt het. Boerenbond wijst er verder op dat algemeen gezien 20 pct van de kostprijs van het voedsel wordt betaald aan de boer. "Een stijging van de producentenprijs (de prijs aan de land- of tuinbouwer) betekent dus zeker geen gelijkaardige stijging van de consumentenprijs. Aardappelen maken maar een fractie uit van de prijs van een zak friet. Idem voor meel en brood." (DLA)

"Het geeft een vertekend beeld indien men enkel focust op die voedingsgrondstoffen die (tijdelijk) duurder worden. We moeten de hele winkelkar bekijken, en dit over een langere periode. Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest", aldus Boerenbond. Aardappelen, graan en sommige groenten zijn op dit moment relatief duur. Boerenbond relativeert dit soort berichten. "De graanprijs die de akkerbouwers vandaag krijgen ligt even hoog als wat hun ouders kregen in 1980. Is het graan nu te duur of was het vele jaren te goedkoop? ", werpt de organisatie op.De huidige aardappelprijs vergelijken met de prijs van vorig seizoen noemt Boerenbond te gek. "In 2011 verkochten landbouwers fors onder productieprijs. Op sommige ogenblikken mocht men de aardappelen bijna gratis weggeven." De varkenshouderij produceerde meerdere jaren onder, of net tegen kostprijs. Eindelijk komen daar nu enkele centen bij. De vraag is voor hoe lang, luidt het. Boerenbond wijst er verder op dat algemeen gezien 20 pct van de kostprijs van het voedsel wordt betaald aan de boer. "Een stijging van de producentenprijs (de prijs aan de land- of tuinbouwer) betekent dus zeker geen gelijkaardige stijging van de consumentenprijs. Aardappelen maken maar een fractie uit van de prijs van een zak friet. Idem voor meel en brood." (DLA)