Garantiefonds Reizen over Thomas Cook-schok: ‘ruim voldoende geld’
In België worden de reizigers van erkende vakantiemakers met problemen vergoed via het Garantiefonds Reizen. Heeft het fonds, dat gespijsd wordt met bijdragen van vakantiemakers, voldoende geld voor de Thomas Cook-schok?
Vorig jaar leed de vennootschap Garantiefonds Reizen een brutoschade van 1,7 miljoen euro, door het faillissement van de nv Mare Tours (waarin Thomas Cook een 48,6 procentbelang had). Mare Tours, een relatief beperkte vakantiemaker, was het derde grootste schadegeval ooit voor het Garantiefonds Reizen.
Thomas Cook wordt een veel ernstiger geval. Het balanstotaal van de vennootschap Garantiefonds Reizen bedroeg eind vorig jaar 22 miljoen euro, waarbij een post 18 miljoen euro aan beleggingen. “We hebben ruim voldoende geld voor het opvangen van de schade”, zegt algemeen directeur Mark De Vriendt. ‘We hebben tegengaranties van Thomas Cook, zoals we van twee derde van onze leden tegengaranties hebben. Dat is geld op een rekening van een derde partij. De curator kan niet aan dat geld in het geval van een faillissement. De filialen van Thomas Cook in België, net als die in Duitsland en Nederland, zijn overigens nog niet failliet verklaard.’
Hoe hoog het bedrag is van de tegengarantie van Thomas Cook wil Mark De Vriendt niet kwijt. Momenteel zijn 10.000 Belgen met Thomas Cook op reis. Volgens de website van Thomas Cook gaan er jaarlijks 700.000 mensen uit België met vakantie via Thomas Cook en Neckermann. ‘50.000 tot 60.000 mensen hebben al een vakantie geboekt of zijn op reis. Het bedrag dat we zullen betalen wordt een veelvoud van wat we ooit hebben besteed. Maar het blijft beheersbaar’.
Sinds zijn oprichting betaalde het Garantiefonds Reizen 9,4 miljoen euro aan 24.000 getroffen reizigers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier