De Nationale Bank gaat de liquiditeit op de geldmarkt voor een derde keer verhogen, luidt het woensdag. De bank wil de frank koste wat het kost goedkoper maken, omdat een dure frank de export - en dus de economische groei - bedreigt. De frank won de voorbije maanden fors terrein tegenover de euro, omdat hij - net als het goud - als veilige haven geldt voor beleggers in crisistijd.

Het effect van de maatregelen om de frank te drukken blijft tot nader order uit, aangezien de frank woensdag alweer terrein wint ten opzichte van de euro én de dollar. Nadat de bank aankondigde 200 miljard frank in de geldmarkten te pompen, steeg de frank met 2 procent tegenover de euro.

De Zwitserse eenheidsmunt won dit jaar al 11 procent tegenover de euro. Op 9 augustus kwam de frank - met 1,0075 frank voor 1 euro - bijna op gelijke hoogte van de Europese eenheidsmunt. Ten opzichte van de dollar bedraagt de winst dit jaar 19 procent tot een recordbedrag van 70,71 centiem voor 1 dollar.

De Nationale Bank gaat de liquiditeit op de geldmarkt voor een derde keer verhogen, luidt het woensdag. De bank wil de frank koste wat het kost goedkoper maken, omdat een dure frank de export - en dus de economische groei - bedreigt. De frank won de voorbije maanden fors terrein tegenover de euro, omdat hij - net als het goud - als veilige haven geldt voor beleggers in crisistijd. Het effect van de maatregelen om de frank te drukken blijft tot nader order uit, aangezien de frank woensdag alweer terrein wint ten opzichte van de euro én de dollar. Nadat de bank aankondigde 200 miljard frank in de geldmarkten te pompen, steeg de frank met 2 procent tegenover de euro.De Zwitserse eenheidsmunt won dit jaar al 11 procent tegenover de euro. Op 9 augustus kwam de frank - met 1,0075 frank voor 1 euro - bijna op gelijke hoogte van de Europese eenheidsmunt. Ten opzichte van de dollar bedraagt de winst dit jaar 19 procent tot een recordbedrag van 70,71 centiem voor 1 dollar.