De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft nieuwe maatregelen genomen om een al te sterke stijging van de Zwitserse frank te voorkomen. De bank liet daarbij weten nog altijd vast te houden aan een wisselkoers van minstens 1,20 frank per euro.

De SNB introduceerde onder meer een negatieve rente op deposito's die bij de centrale bank worden aangehouden. Die moet investeringen in de Zwitserse valuta minder aantrekkelijk maken.

Dankzij zijn status als veilige haven is de frank bijzonder in trek bij onrust op de financiële markten. De Zwitserse bank wil echter voorkomen dat de frank te veel in waarde stijgt, omdat een dure munt de concurrentiepositie van het land schaadt.

In dat kader werd tijdens de Europese schuldencrisis in 2011 een plafond van 1,20 frank per euro ingesteld, waaraan sindsdien wordt vastgehouden.

De onrust rond Rusland zorgde de afgelopen weken voor een flinke toestroom van kapitaal naar Zwitserland, waardoor de frank zijn maximale waarde naderde. Na de aankondigingen van de SNB ging de waarde van de frank weer iets omlaag. De koers ging hierbij van 1,20 naar bijna 1,21 frank per euro. (Belga/NS)

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft nieuwe maatregelen genomen om een al te sterke stijging van de Zwitserse frank te voorkomen. De bank liet daarbij weten nog altijd vast te houden aan een wisselkoers van minstens 1,20 frank per euro. De SNB introduceerde onder meer een negatieve rente op deposito's die bij de centrale bank worden aangehouden. Die moet investeringen in de Zwitserse valuta minder aantrekkelijk maken. Dankzij zijn status als veilige haven is de frank bijzonder in trek bij onrust op de financiële markten. De Zwitserse bank wil echter voorkomen dat de frank te veel in waarde stijgt, omdat een dure munt de concurrentiepositie van het land schaadt. In dat kader werd tijdens de Europese schuldencrisis in 2011 een plafond van 1,20 frank per euro ingesteld, waaraan sindsdien wordt vastgehouden. De onrust rond Rusland zorgde de afgelopen weken voor een flinke toestroom van kapitaal naar Zwitserland, waardoor de frank zijn maximale waarde naderde. Na de aankondigingen van de SNB ging de waarde van de frank weer iets omlaag. De koers ging hierbij van 1,20 naar bijna 1,21 frank per euro. (Belga/NS)