Zwartwerken is vals spelen. Pleit Horeca Vlaanderen voor het recht op vals spelen?

Danny Van Assche: "De kwestie is eerder dat wij het recht vragen om het spel te kúnnen spelen volgens de regels. Professor Houben van de Universiteit Hasselt heeft de Belgische horeca vergeleken met die in Duitsland en Nederland. Zijn conclusie luidt dat het in ons land, gezien de zware fiscale druk, vrijwel onmogelijk is een officieel rendabel horecabedrijf uit te baten. In Nederland houdt een uitbater met een omzet van 900.000 euro daarvan 90.000 euro over voor zichzelf. In Duitsland 63.500 euro. In België 1000 euro. Wij zijn zeker tegen de grote fraude, maar het is perfect mogelijk om die aan te pakken zonder geregistreerde kassa's die elke beweging onthouden."

Wat zou een procedure bij het Arbitragehof daarmee te maken hebben? Danny Van Assche: "We overwegen om bij het Arbitragehof aan te klagen dat de wet alleen de horeca verplicht om de geregistreerde kassa's te gebruiken, en andere sectoren waar ook veel zwartwerk omgaat, ongemoeid laat. Maar inderdaad, eigenlijk is het ons niet in de eerste plaats om die discriminatie te doen, maar wel om de leefbaarheid van onze sector."

Volgens de staatssecretaris zijn de kassa's een tegenprestatie voor de btw-verlaging naar 12 procent.

Danny Van Assche: "We zijn bij de voorbereiding van de wet wel geconsulteerd, maar er is nooit een akkoord over gesloten. En vandaag kunnen we alleen vaststellen dat de btw-verlaging weliswaar zeer welkom was maar toch onvoldoende om het fundamentele probleem van de kostenstructuur in onze sector op te lossen."

Luc Baltussen (Knack)

Zwartwerken is vals spelen. Pleit Horeca Vlaanderen voor het recht op vals spelen? Danny Van Assche: "De kwestie is eerder dat wij het recht vragen om het spel te kúnnen spelen volgens de regels. Professor Houben van de Universiteit Hasselt heeft de Belgische horeca vergeleken met die in Duitsland en Nederland. Zijn conclusie luidt dat het in ons land, gezien de zware fiscale druk, vrijwel onmogelijk is een officieel rendabel horecabedrijf uit te baten. In Nederland houdt een uitbater met een omzet van 900.000 euro daarvan 90.000 euro over voor zichzelf. In Duitsland 63.500 euro. In België 1000 euro. Wij zijn zeker tegen de grote fraude, maar het is perfect mogelijk om die aan te pakken zonder geregistreerde kassa's die elke beweging onthouden." Wat zou een procedure bij het Arbitragehof daarmee te maken hebben? Danny Van Assche: "We overwegen om bij het Arbitragehof aan te klagen dat de wet alleen de horeca verplicht om de geregistreerde kassa's te gebruiken, en andere sectoren waar ook veel zwartwerk omgaat, ongemoeid laat. Maar inderdaad, eigenlijk is het ons niet in de eerste plaats om die discriminatie te doen, maar wel om de leefbaarheid van onze sector." Volgens de staatssecretaris zijn de kassa's een tegenprestatie voor de btw-verlaging naar 12 procent.Danny Van Assche: "We zijn bij de voorbereiding van de wet wel geconsulteerd, maar er is nooit een akkoord over gesloten. En vandaag kunnen we alleen vaststellen dat de btw-verlaging weliswaar zeer welkom was maar toch onvoldoende om het fundamentele probleem van de kostenstructuur in onze sector op te lossen." Luc Baltussen (Knack)