Door de onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2 moet België meer energie invoeren uit het buitenland. De twee centrales zijn samen goed voor bijna 15 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Ze liggen nog zeker tot de herfst stil voor onderzoek.

Er werd in mei 1.898 GWh aan elektriciteit ingevoerd en 424 GWh uitgevoerd, wat de netto-invoer op 1.474 GWh brengt. Dat is iets minder dan de 1.759 GWh van april. Zo'n 23,5 procent van de Belgische elektriciteit was in mei ingevoerd, tegen 27,8 procent in april.

Het totale elektriciteitsgebruik in België daalde in mei met 2,4 procent ten opzichte van mei 2013. Dat is een gevolg van een lager verbruik door de residentiële en tertiaire sectoren en de kmo's onder invloed van de hogere temperaturen. Het verbruik van de grote industriële verbruikers steeg met 2 procent op jaarbasis.

Er werd in mei ook 18,9 procent minder aardgas verbruikt tegenover mei vorig jaar. Ook dat is onder meer een gevolg van het warmere weer. De verbruiksdaling bij de grote industriële klanten bleef beperkt tot 4,9 procent. Toch lag het aardgasverbruik bij die grote bedrijven in de eerste vijf maanden van 2014 onder het niveau van dezelfde periode in crisisjaar 2009.

Bij de klanten op de netten van de distributienetbeheerders, voornamelijk residentiële klanten en de tertiaire sectoren en de kmo's, lag het gasverbruik in mei 24,2 procent lager dan in mei 2013. Voor de eerste vijf maanden van dit jaar lag het verbruik bij die klanten op het laagste peil in minstens zes jaar. (Belga/BO)

Door de onbeschikbaarheid van Doel 3 en Tihange 2 moet België meer energie invoeren uit het buitenland. De twee centrales zijn samen goed voor bijna 15 procent van de Belgische elektriciteitsproductie. Ze liggen nog zeker tot de herfst stil voor onderzoek. Er werd in mei 1.898 GWh aan elektriciteit ingevoerd en 424 GWh uitgevoerd, wat de netto-invoer op 1.474 GWh brengt. Dat is iets minder dan de 1.759 GWh van april. Zo'n 23,5 procent van de Belgische elektriciteit was in mei ingevoerd, tegen 27,8 procent in april. Het totale elektriciteitsgebruik in België daalde in mei met 2,4 procent ten opzichte van mei 2013. Dat is een gevolg van een lager verbruik door de residentiële en tertiaire sectoren en de kmo's onder invloed van de hogere temperaturen. Het verbruik van de grote industriële verbruikers steeg met 2 procent op jaarbasis. Er werd in mei ook 18,9 procent minder aardgas verbruikt tegenover mei vorig jaar. Ook dat is onder meer een gevolg van het warmere weer. De verbruiksdaling bij de grote industriële klanten bleef beperkt tot 4,9 procent. Toch lag het aardgasverbruik bij die grote bedrijven in de eerste vijf maanden van 2014 onder het niveau van dezelfde periode in crisisjaar 2009. Bij de klanten op de netten van de distributienetbeheerders, voornamelijk residentiële klanten en de tertiaire sectoren en de kmo's, lag het gasverbruik in mei 24,2 procent lager dan in mei 2013. Voor de eerste vijf maanden van dit jaar lag het verbruik bij die klanten op het laagste peil in minstens zes jaar. (Belga/BO)