Witwaszaak rond Rotary Genk moddert aan

© Foz do Iguaçu, watervallen in Brazilië

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft haar vonnis in de witwaszaak rond de vennootschap Manufacturing Agencies Consulting (MAC) uitgesteld.

De uitspraak was gepland voor einde maart, maar de rechtbank laat een aantal betrokken partijen in mei nog als getuige te verschijnen. Onder hen bevinden zich prominente Limburgse investeerders, zoals gewezen ALZ-topman Roger Langenaken en de geneesheren-specialisten Yvan Palmers en Johan Gelin.

“Deze oproep toont dat het dossier van het parket tegen de verdachten te weinig elementen bevat om voldoende inzicht te geven over eventuele misdrijven, die we overigens met klem ontkennen”, zegt advocaat Mark Crommen, die optreedt voor de beschuldigde medewerkers van MAC. “Vreemd alleen dat de rechtbank pas achteraf de burgerlijke partijen en getuigen persoonlijk oproept. Heeft een en ander misschien te maken met de mediahetze rond het proces?”

Hij verwijst daarmee naar een bericht in De Tijd dat een aantal investeerders rond Palmers (onder meer actief in de Rotary van Genk) opgelicht zou zijn bij een miljoeneninvestering in een hotel annex themapark aan de Foz do Iguaçu, de vermaarde watervallen in Brazilië. De investering zou gebeuren via MAC (in een vroeger leven Body Gym bvba). Het kapitaal moest worden gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden gedolven uit een Braziliaanse mijn (waarin ook Limburgs kapitaal zat). Deze exotische constructie deed de alarmlichten knipperen bij het gerecht. “Kan zijn”, aldus Crommen. “De kwalificatie oplichting is er echter compleet met de haren bij gesleurd en kwam niet eens aan bod op de zitting.”

Investeerder Johan Gelin: “Ik las dat ik ben opgelicht. Niet dus. Ik ben blij dat ik voor de rechtbank kan getuigen om die kwakkel te ontkennen. Voor mij is dit een legitieme investering in een Zuid-Amerikaans project, die plots werd geblokkeerd door het Antwerpse parket. Wat mij betreft, wil ik er ze vlug mogelijk mee doorgaan.”

Het parket voert aan dat medewerkers van MAC de vennootschap hebben gebruikt om smaragden, naar verluidt illegaal gemijnd in Brazilië, wit te wassen. Het juridisch document van een Braziliaan topadvocatenkantoor, dat de legitimiteit van deze operatie aantoont, zou zijn vervalst.

“Nonsens”, zegt de smaragdspecialist Eddy Vleeschdrager, die de goederen had gewaarmerkt in opdracht van de revisor van MAC. “Ik ben naar Brazilië gevlogen om de smaragden te onderzoeken en te taxeren. Ik bezocht het safehouse waar ze opgestapeld waren en het transportbedrijf van een van de vennoten. Die stenen en het bedrijf waren zuiver op de graat.”

“Er wordt veel rook gemaakt in deze affaire”, weet een investeerder. “Indien het parket ongelijk krijgt is dit een afgang, omdat rechtmatige zakenlui worden geblokkeerd door een slecht gevoerd onderzoek. Haalt het parket zijn gelijk, dan verliest een aantal belangrijke Limburgers veel geld.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content