Volgens de berekeningen van de FOD Economie gaat het om het laagste peil sinds februari 2010. Voor de werkgeversorganisaties is dat cijfer nog te hoog. Zij vinden dat de telecomprijzen verkeerd verwerkt worden in het indexcijfer.

De inflatie nam de laatste maanden telkens af. In juni kwam ze nog uit op 1,59 procent, in juli op 1,51 procent en in augustus op 1,01 procent. De daling in september wordt vooral verklaard door de lagere energieprijzen in vergelijking met vorig jaar. De energieproducten zijn momenteel ruim 5 procent goedkoper dan in september 2012.

De FOD Economie stond de publicatie van het inflatiecijfer pas toe om 12.25 uur, maar een klein uur eerder had technologiefederatie Agoria het cijfer al de wereld ingestuurd via een persmededeling. De werkgeversorganisaties in de indexcommissie keurden het indexcijfer voor september af, luidde het. Die indexcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers,aangevuld door een aantal academici.

"De commissie geeft een niet bindend advies rond de berekening. Nu hebben wij gezien in het jaarverslag van het BIPT (de telecomregulator, red.) dat de prijzen van telecom sterk gedaald zijn. In de index zien we echter het omgekeerde", verduidelijkt VBO- hoofdeconoom Geert Vancronenburg uit.

Het VBO ziet daardoor een overschatting van 0,2 procent in het indexcijfer. "Dat betekent een bijkomende factuur in termen van loonkosten van ongeveer 250 miljoen euro", aldus het VBO, dat de regering aanmaant niet tot januari te wachten om een correctie door te voeren. (Belga/BO)

Volgens de berekeningen van de FOD Economie gaat het om het laagste peil sinds februari 2010. Voor de werkgeversorganisaties is dat cijfer nog te hoog. Zij vinden dat de telecomprijzen verkeerd verwerkt worden in het indexcijfer. De inflatie nam de laatste maanden telkens af. In juni kwam ze nog uit op 1,59 procent, in juli op 1,51 procent en in augustus op 1,01 procent. De daling in september wordt vooral verklaard door de lagere energieprijzen in vergelijking met vorig jaar. De energieproducten zijn momenteel ruim 5 procent goedkoper dan in september 2012. De FOD Economie stond de publicatie van het inflatiecijfer pas toe om 12.25 uur, maar een klein uur eerder had technologiefederatie Agoria het cijfer al de wereld ingestuurd via een persmededeling. De werkgeversorganisaties in de indexcommissie keurden het indexcijfer voor september af, luidde het. Die indexcommissie bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers,aangevuld door een aantal academici. "De commissie geeft een niet bindend advies rond de berekening. Nu hebben wij gezien in het jaarverslag van het BIPT (de telecomregulator, red.) dat de prijzen van telecom sterk gedaald zijn. In de index zien we echter het omgekeerde", verduidelijkt VBO- hoofdeconoom Geert Vancronenburg uit. Het VBO ziet daardoor een overschatting van 0,2 procent in het indexcijfer. "Dat betekent een bijkomende factuur in termen van loonkosten van ongeveer 250 miljoen euro", aldus het VBO, dat de regering aanmaant niet tot januari te wachten om een correctie door te voeren. (Belga/BO)