Wereldwijde vermogens op recordpeil

© reuters

De wereldwijde vermogens van gezinnen lijkt niet langer te lijden onder de crisis. Dat blijkt uit het Global Wealth Report 2013 van de bank Credit Suisse.

De wereldwijde rijkdom ‘global wealth’ wordt door Credit Suisse eind juni becijferd op 241.000 miljard dollar, een recordpeil en 4,9 procent meer dan halfweg 2012. In vergelijking met 2000 zijn de private vermogens zelfs verdubbeld.

Vooral in de Verenigde Staten was het herstel opvallend. Bijna driekwart van de toename van de wereldwijde vermogens kwam op rekening van de grootste economie ter wereld. Daardoor wordt Noord-Amerika na bijna tien jaar opnieuw de regio met de rijkste gezinnen, luidt het in het rapport. Zowel de huizenprijzen als de aandelen op de financiële markten boekten een fors herstel.

De welvaart nam ook toe in de eurozone (+7,7 procent), waarmee meer dan de helft van de verliezen tijdens de crisis zijn werden gerecupereerd, zo blijkt.

Japan staat in schril contrast met de VS en tuimelt uit de top tien van rijkste landen. Dat is vooral te wijten aan de waardedaling van de yen (de rijkdom wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollar, nvdr).

In de zogenaamde groeilanden is de groei van vermogens aan het
vertragen. Brazilië en Rusland bijvoorbeeld hadden ook last van de waardedaling van hun munt.

Als de rijkdom per capita wordt beschouwd, blijft Zwitserland de rangschikking aanvoeren. Een Zwitser bezit gemiddeld 513.000 dollar (+6,1 procent). Op de tweede plaats komen de Australiërs (403.000 dollar), gevolgd door de Noren (380.000 dollar). België staat op de negende plaats, met een gemiddeld vermogen tussen de 250.000 en 300.000 dollar.

Bij de berekening van het vermogen werd zowel rekening gehouden met financiële als materiële activa (vastgoed). (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content