Volgens de laatste schattingen zal de wereldhandel in 2016 groeien met 1,7% dit jaar. Dat is ruim onder de 2,8% groei die waarnemers in april nog voorspelden. De vertraging volgt na een grotere daling dan verwacht van het volume verhandelde goederen in het eerste kwartaal (-1,1%) en een zwakker herstel dan verwacht in het tweede kwartaal (+ 0,3%).

Onzekerheden

In een verklaring legt de WTO de oorzaak vooral in de vertraging van de groei en de daling van het bruto binnenlands product (bbp) in opkomende economieën zoals China en Brazilië, maar ook in Noord-Amerika.

Daarnaast zijn er veel onzekerheden over de rest van het jaar en volgend jaar. Het WTO maakt zich onder andere zorgen over de financiële impact van de Brexit en de toenemende retoriek tegen handel. Andere tekens wijzen dan weer op een herstel van de wereldhandel in de tweede helft van 2016. Zo groeit het verkeer in de containerhavens en komen er meer exportorders binnen in de Verenigde Staten.

Prognose voor 2017

De tragere groei heeft ook gevolgen voor de prognose voor 2017. Die lag eerst op een groei van 3,6%. Nu variëren de voorspellingen tussen 1,8 en 3,1%.

'De indrukwekkende daling van de groei van de handel is ernstig. Laat dit een wake-upcall zijn', zegt Roberto Azevedo, directeur-generaal van de WTO. 'Het is bijzonder zorgwekkend, ook omdat er steeds vijandiger wordt gekeken tegen de globalisering', voegt hij eraan toe.(BELGA/JVL)

Volgens de laatste schattingen zal de wereldhandel in 2016 groeien met 1,7% dit jaar. Dat is ruim onder de 2,8% groei die waarnemers in april nog voorspelden. De vertraging volgt na een grotere daling dan verwacht van het volume verhandelde goederen in het eerste kwartaal (-1,1%) en een zwakker herstel dan verwacht in het tweede kwartaal (+ 0,3%). In een verklaring legt de WTO de oorzaak vooral in de vertraging van de groei en de daling van het bruto binnenlands product (bbp) in opkomende economieën zoals China en Brazilië, maar ook in Noord-Amerika. Daarnaast zijn er veel onzekerheden over de rest van het jaar en volgend jaar. Het WTO maakt zich onder andere zorgen over de financiële impact van de Brexit en de toenemende retoriek tegen handel. Andere tekens wijzen dan weer op een herstel van de wereldhandel in de tweede helft van 2016. Zo groeit het verkeer in de containerhavens en komen er meer exportorders binnen in de Verenigde Staten.De tragere groei heeft ook gevolgen voor de prognose voor 2017. Die lag eerst op een groei van 3,6%. Nu variëren de voorspellingen tussen 1,8 en 3,1%. 'De indrukwekkende daling van de groei van de handel is ernstig. Laat dit een wake-upcall zijn', zegt Roberto Azevedo, directeur-generaal van de WTO. 'Het is bijzonder zorgwekkend, ook omdat er steeds vijandiger wordt gekeken tegen de globalisering', voegt hij eraan toe.(BELGA/JVL)