De Wereldbank heeft de groeiprognoses voor de wereldwijde economie voor dit jaar verlaagd. Dat blijkt uit het Global Economic Prospects-rapport.

Concreet verwacht de Wereldbank een toename van het wereldwijde bbp met 2,2 procent tegenover 2,4 procent bij een eerdere prognose.

De neerwaartse herziening is het meest opmerkelijk voor de eurozone, van -0,1 naar -0,6 procent. Volgens de Wereldbank wordt de groei in de eurozone geremd door een gebrek aan vertrouwen en de hervormingen die daar plaatsvinden. In de VS - de grootste economie ter wereld - blijft de fiscale zekerheid wegen op de groei.

Voor volgend jaar verwacht de Wereldbank een wereldwijde groei van 3 procent. In 2015 wordt op een toename met 3,3 procent gemikt. De groeilanden zouden mogen rekenen op een groei van respectievelijk 5,6 en 5,7 procent.

Voor de wereldwijde financiële crisis in 2008 uitbrak, konden de groeilanden rekenen op een gemiddeld groeipercentage van 7,5 procent, terwijl de Chinese economie erin slaagde jaarlijks een toename van het bbp met 10 procent te noteren.

Wat China betreft, zetten de economen zich schrap voor wat weleens het langzaamste groeitempo in 23 jaar zou kunnen zijn. (Reuters/BO)

De Wereldbank heeft de groeiprognoses voor de wereldwijde economie voor dit jaar verlaagd. Dat blijkt uit het Global Economic Prospects-rapport. Concreet verwacht de Wereldbank een toename van het wereldwijde bbp met 2,2 procent tegenover 2,4 procent bij een eerdere prognose. De neerwaartse herziening is het meest opmerkelijk voor de eurozone, van -0,1 naar -0,6 procent. Volgens de Wereldbank wordt de groei in de eurozone geremd door een gebrek aan vertrouwen en de hervormingen die daar plaatsvinden. In de VS - de grootste economie ter wereld - blijft de fiscale zekerheid wegen op de groei.Voor volgend jaar verwacht de Wereldbank een wereldwijde groei van 3 procent. In 2015 wordt op een toename met 3,3 procent gemikt. De groeilanden zouden mogen rekenen op een groei van respectievelijk 5,6 en 5,7 procent. Voor de wereldwijde financiële crisis in 2008 uitbrak, konden de groeilanden rekenen op een gemiddeld groeipercentage van 7,5 procent, terwijl de Chinese economie erin slaagde jaarlijks een toename van het bbp met 10 procent te noteren. Wat China betreft, zetten de economen zich schrap voor wat weleens het langzaamste groeitempo in 23 jaar zou kunnen zijn. (Reuters/BO)