Het gaat om de kleinste opbrengst in minstens anderhalf jaar, zo blijkt uit gegevens op de website van het Agentschap van de Schuld.

De staatsbon heeft een looptijd van acht jaar en levert een rente op van bruto 2,1 procent. De verwachtingen waren dan ook bijzonder laag voor deze uitgifte. "We kunnen met de huidige marktrentevoeten alleen een lage rentevoet bieden", stelde het agentschap bij de aankondiging van de rentevoet van 2,1 procent bruto. "We zullen zeker niet veel krijgen."

Die rente staat in schril contrast met de rente op de zogenaamde 'Leterme-staatsbons' van eind vorig jaar, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kwam toen met een rente van 4,20 procent, of dubbel zoveel als bij de huidige uitgifte.

Tanende populariteit

De populariteit van de staatsbon is door de lage rentevoeten tanend. Bij een uitgifte in juni bedroeg de opbrengst maar 46 miljoen euro, en in maart 59 miljoen euro.

Het Agentschap van de Schuld schroefde in juni de ambities voor de staatsbons dit jaar fors terug. Waar het oorspronkelijk had vooropgesteld ruim 6 miljard euro op te halen uit staatsbons, werd die verwachting bijgesteld naar een half miljard. (Belga/KVDA)

Het gaat om de kleinste opbrengst in minstens anderhalf jaar, zo blijkt uit gegevens op de website van het Agentschap van de Schuld. De staatsbon heeft een looptijd van acht jaar en levert een rente op van bruto 2,1 procent. De verwachtingen waren dan ook bijzonder laag voor deze uitgifte. "We kunnen met de huidige marktrentevoeten alleen een lage rentevoet bieden", stelde het agentschap bij de aankondiging van de rentevoet van 2,1 procent bruto. "We zullen zeker niet veel krijgen." Die rente staat in schril contrast met de rente op de zogenaamde 'Leterme-staatsbons' van eind vorig jaar, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kwam toen met een rente van 4,20 procent, of dubbel zoveel als bij de huidige uitgifte. Tanende populariteit De populariteit van de staatsbon is door de lage rentevoeten tanend. Bij een uitgifte in juni bedroeg de opbrengst maar 46 miljoen euro, en in maart 59 miljoen euro. Het Agentschap van de Schuld schroefde in juni de ambities voor de staatsbons dit jaar fors terug. Waar het oorspronkelijk had vooropgesteld ruim 6 miljard euro op te halen uit staatsbons, werd die verwachting bijgesteld naar een half miljard. (Belga/KVDA)