De Nationale Arbeidsraad heeft een lijst gemaakt van wat de werknemers met de ecocheques mogen kopen (zie www.cnt-nar.be, klik op 'Dossiers' en dan 'Ecocheques').

In principe zijn ecocheques bedoeld om ecologische producten en diensten aan te kopen. Toen de cheques nieuw waren, was daar amper controle op. Ze werden door handelaars ook aanvaard voor niet-milieuvriendelijke producten. Daar is nu verandering in gekomen. De uitgiftebedrijven van de ecocheques - Sodexo en Edenred - hebben immers een controlesysteem en een klachtenprocedure uitgewerkt.

Er zijn twee voorwaarden om met ecocheques te kunnen betalen. Eerst en vooral moet de handelaar de ecocheques aanvaarden. Hij moet zich daarvoor aansluiten bij een uitgiftebedrijf en een bijdrage betalen telkens als hij ontvangen cheques bezorgt aan het bedrijf. De tweede voorwaarde is dat het product of de dienst die ermee wordt gekocht, op de toegelaten lijst staat.

Toegelaten aankopen

De volgende producten en diensten kunnen met ecocheques worden betaald. Onder de categorie 'energiebesparing' valt de aankoop van producten die specifiek zijn bestemd voor de isolatie van woningen, spaarlampen, tl-lampen en led-verlichting, elektrische apparaten die uitsluitend werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie en beheerssystemen voor ventilatie van woningen.

Tot de categorie 'waterbesparing' behoort de aanschaf van spaardouchekoppen, recuperatietanks voor de opvang van regenwater, hulpstukken voor kranen om water te besparen en spoelbakken voor toiletten met spaarknop.

Onder 'bevordering duurzame mobiliteit' vallen de plaatsing van roetfilters in personendieselwagens met een bouwjaar tot en met 2005, de plaatsing van een lpg-installatie in personenwagens, de aankoop van vervoersbewijzen voor openbaar vervoer (met uitzondering van abonnementen), de aankoop en onderhoud van (elektrische) fietsen, fietsonderdelen en fietstoebehoren, elektrische scooters, de betaling van cursussen ecodriving en verplaatsingen met de autocar.

In de categorie 'afvalbeheer' staan de aankoop van oplaadbare, draagbare NiMH-batterijen en opladers voor zulke batterijen, een compostvat of compostbak, producten die volledig bestaan uit biologisch afbreekbaar materiaal, en wasbare luiers.

Ten slotte is er de afdeling 'bevordering van de aandacht voor de natuur', zoals de aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout en van bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor de tuin.

De Nationale Arbeidsraad heeft een lijst gemaakt van wat de werknemers met de ecocheques mogen kopen (zie www.cnt-nar.be, klik op 'Dossiers' en dan 'Ecocheques'). In principe zijn ecocheques bedoeld om ecologische producten en diensten aan te kopen. Toen de cheques nieuw waren, was daar amper controle op. Ze werden door handelaars ook aanvaard voor niet-milieuvriendelijke producten. Daar is nu verandering in gekomen. De uitgiftebedrijven van de ecocheques - Sodexo en Edenred - hebben immers een controlesysteem en een klachtenprocedure uitgewerkt. Er zijn twee voorwaarden om met ecocheques te kunnen betalen. Eerst en vooral moet de handelaar de ecocheques aanvaarden. Hij moet zich daarvoor aansluiten bij een uitgiftebedrijf en een bijdrage betalen telkens als hij ontvangen cheques bezorgt aan het bedrijf. De tweede voorwaarde is dat het product of de dienst die ermee wordt gekocht, op de toegelaten lijst staat. Toegelaten aankopen De volgende producten en diensten kunnen met ecocheques worden betaald. Onder de categorie 'energiebesparing' valt de aankoop van producten die specifiek zijn bestemd voor de isolatie van woningen, spaarlampen, tl-lampen en led-verlichting, elektrische apparaten die uitsluitend werken op zonne-energie of op handmatig geproduceerde energie en beheerssystemen voor ventilatie van woningen. Tot de categorie 'waterbesparing' behoort de aanschaf van spaardouchekoppen, recuperatietanks voor de opvang van regenwater, hulpstukken voor kranen om water te besparen en spoelbakken voor toiletten met spaarknop. Onder 'bevordering duurzame mobiliteit' vallen de plaatsing van roetfilters in personendieselwagens met een bouwjaar tot en met 2005, de plaatsing van een lpg-installatie in personenwagens, de aankoop van vervoersbewijzen voor openbaar vervoer (met uitzondering van abonnementen), de aankoop en onderhoud van (elektrische) fietsen, fietsonderdelen en fietstoebehoren, elektrische scooters, de betaling van cursussen ecodriving en verplaatsingen met de autocar. In de categorie 'afvalbeheer' staan de aankoop van oplaadbare, draagbare NiMH-batterijen en opladers voor zulke batterijen, een compostvat of compostbak, producten die volledig bestaan uit biologisch afbreekbaar materiaal, en wasbare luiers. Ten slotte is er de afdeling 'bevordering van de aandacht voor de natuur', zoals de aankoop van duurzaam geëxploiteerd hout en van bomen en buitenplanten, bloembollen en zaden voor de tuin.