Een vrouw leende geld van haar schoonmoeder. Na een tijd betaalde ze de lening terug. Ze stortte het bedrag echter op de rekening van haar echtgenoot, en niet op die van haar schoonmoeder.

Zeven jaar later - het echtpaar was intussen gescheiden - eiste de vrouw de lening terug. Toen de schoondochter opmerkte dat ze het geld had terugbetaald aan haar ex-man, repliceerde haar voormalige schoonmoeder dat zij daar niets mee te maken had.

Voor het hof van beroep in Luik kreeg de schoonmoeder ongelijk. Een schuld moet wel degelijk worden terugbetaald aan de schuldeiser, maar in dit geval oordeelde de rechter dat de schoonmoeder ermee akkoord was gegaan dat het geld aan haar zoon werd betaald. Ze had daar zeven jaar lang geen bewaar tegen gemaakt, terwijl ze wist dat het geld op de rekening van haar zoon was gestort.

Als u een bedrag leent, is het belangrijk dat u het geld terugbetaalt aan de juiste persoon - in de regel is dat de schuldeiser. Doet u dat niet en stort u het bedrag op een verkeerde rekening of aan een derde, dan riskeert u dat u de schuld twee keer moet aflossen. Bij de minste twijfel laat uw schuldeiser schriftelijk bevestigen op welke rekening u het bedrag moet storten.

Jan Roodhooft

Een vrouw leende geld van haar schoonmoeder. Na een tijd betaalde ze de lening terug. Ze stortte het bedrag echter op de rekening van haar echtgenoot, en niet op die van haar schoonmoeder. Zeven jaar later - het echtpaar was intussen gescheiden - eiste de vrouw de lening terug. Toen de schoondochter opmerkte dat ze het geld had terugbetaald aan haar ex-man, repliceerde haar voormalige schoonmoeder dat zij daar niets mee te maken had. Voor het hof van beroep in Luik kreeg de schoonmoeder ongelijk. Een schuld moet wel degelijk worden terugbetaald aan de schuldeiser, maar in dit geval oordeelde de rechter dat de schoonmoeder ermee akkoord was gegaan dat het geld aan haar zoon werd betaald. Ze had daar zeven jaar lang geen bewaar tegen gemaakt, terwijl ze wist dat het geld op de rekening van haar zoon was gestort. Als u een bedrag leent, is het belangrijk dat u het geld terugbetaalt aan de juiste persoon - in de regel is dat de schuldeiser. Doet u dat niet en stort u het bedrag op een verkeerde rekening of aan een derde, dan riskeert u dat u de schuld twee keer moet aflossen. Bij de minste twijfel laat uw schuldeiser schriftelijk bevestigen op welke rekening u het bedrag moet storten. Jan Roodhooft