Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden, en ze zijn niet alleen veiliger bij sneeuw en ijs, maar ook op een nat wegdek en bij temperaturen onder 7 graden Celsius. In België zijn ze voorlopig niet verplicht.

Sommige Europese landen verplichten het gebruik van winterbanden tijdens een vastgelegde periode. Dat is bijvoorbeeld in Zweden het geval tussen 1 december en 31 maart. Andere landen verplichten het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en rijm. Dat is onder meer zo in Oostenrijk, waar wagens winterbanden moeten hebben bij sneeuw en ijzel tussen 1 november en 15 april.

Ook in Duitsland en Luxemburg geldt de verplichting over winterbanden te beschikken bij sneeuw, ijzel en rijm.

Ten slotte zijn er landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje waar winterbanden verplicht zijn op specifieke wegen, die gemarkeerd zijn met een verkeersbord.

In landen waar de kans op sneeuw en ijzel in de wintermaanden groot is, doet je er altijd verstandig aan je wagen met zulke banden uit te rusten, zelfs al is dat wettelijk niet verplicht. (JS)

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden, en ze zijn niet alleen veiliger bij sneeuw en ijs, maar ook op een nat wegdek en bij temperaturen onder 7 graden Celsius. In België zijn ze voorlopig niet verplicht. Sommige Europese landen verplichten het gebruik van winterbanden tijdens een vastgelegde periode. Dat is bijvoorbeeld in Zweden het geval tussen 1 december en 31 maart. Andere landen verplichten het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel en rijm. Dat is onder meer zo in Oostenrijk, waar wagens winterbanden moeten hebben bij sneeuw en ijzel tussen 1 november en 15 april. Ook in Duitsland en Luxemburg geldt de verplichting over winterbanden te beschikken bij sneeuw, ijzel en rijm. Ten slotte zijn er landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje waar winterbanden verplicht zijn op specifieke wegen, die gemarkeerd zijn met een verkeersbord. In landen waar de kans op sneeuw en ijzel in de wintermaanden groot is, doet je er altijd verstandig aan je wagen met zulke banden uit te rusten, zelfs al is dat wettelijk niet verplicht. (JS)