Samen met de beursgang en gedeeltelijke privatisering van Belfius, komt er mogelijk een fonds om de voormalige Arco-coöperanten deels te compenseren.

Arco was de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging. Er is sprake van een vergoeding van 40 procent van het verloren kapitaal.

Het fonds zou mee worden gespijsd door de beursgang van Belfius, de opvolger van Dexia.

"Zo'n operatie zou een flagrant verschil in behandeling betekenen tussen de vroegere coöperanten van Arco en de historische aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding, met name de gemeenten", aldus deVereniging van Waalse Steden en Gemeenten UVCW, die tussen de lijnen dreigt met een beroep bij het Grondwettelijk Hof.

"Indien de federale regering een deel van de verkoop van haar aandelen zou wijden aan de oprichting van een compensatiefonds voor de vroegere coöperanten van Arco, eist de UVCW - voluit L'Union des Villes et communes de Wallonie - dat de gemeentelijke partners van de holding een compenserende behandeling krijgen, gelijk aan het percentage van de verliezen dat het fonds dekt", luidt het in een mededeling.

Voor de Franstalige gemeenten is het prioritair dat de overheid een meerderheidsbelang behoudt in het kapitaal van de bank. "Belfius speelt immers een hoofdrol in de werking en financiering van de lokale besturen".

Een -zelfs gedeeltelijke - privatisering van Belfius zou een gevaar kunnen inhouden voor de werkgelegenheid en misgelopen inkomsten uit dividenden, zegt de UVCW.

Lees de volledige mededeling: Het UVCW laat zijn tanden zien (pdf)

Samen met de beursgang en gedeeltelijke privatisering van Belfius, komt er mogelijk een fonds om de voormalige Arco-coöperanten deels te compenseren. Arco was de vroegere financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, die in de nasleep van het Dexia-debacle in vereffening ging. Er is sprake van een vergoeding van 40 procent van het verloren kapitaal. Het fonds zou mee worden gespijsd door de beursgang van Belfius, de opvolger van Dexia. "Zo'n operatie zou een flagrant verschil in behandeling betekenen tussen de vroegere coöperanten van Arco en de historische aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding, met name de gemeenten", aldus deVereniging van Waalse Steden en Gemeenten UVCW, die tussen de lijnen dreigt met een beroep bij het Grondwettelijk Hof. "Indien de federale regering een deel van de verkoop van haar aandelen zou wijden aan de oprichting van een compensatiefonds voor de vroegere coöperanten van Arco, eist de UVCW - voluit L'Union des Villes et communes de Wallonie - dat de gemeentelijke partners van de holding een compenserende behandeling krijgen, gelijk aan het percentage van de verliezen dat het fonds dekt", luidt het in een mededeling. Voor de Franstalige gemeenten is het prioritair dat de overheid een meerderheidsbelang behoudt in het kapitaal van de bank. "Belfius speelt immers een hoofdrol in de werking en financiering van de lokale besturen". Een -zelfs gedeeltelijke - privatisering van Belfius zou een gevaar kunnen inhouden voor de werkgelegenheid en misgelopen inkomsten uit dividenden, zegt de UVCW.