Doel van de regeling is bankiers het risicovolle streven naar hoge winsten op de korte termijn te ontraden.

"Eén van de gronden voor de crash van het financiële systeem was zonder twijfel de wanverhouding tussen risico's en verloning", aldus FDIC-bestuurslid Thomas Curry tijdens een hoorzitting.

Ondanks de bijna-ineenstorting van het financieel systeem in de jaren 2008 en 2009 streken veel bankiers heel aardige bonussen op. Dat zorgde voor publieke opwinding en mondde uit in een hervorming van de financiële markten.

De bonusregeling is een onderdeel van het wetgevende pakket van president Barack Obama. Na de FDIC moeten nog zes instanties instemmen met de inperking van de vergoedingen, onder meer de beurswaakhond SEC en de centrale bank (Fed). FDIC-voorzitter Sheila Bair rekent op een fiat "binnen enkele weken".

De beperkingen slaan enkel op financiële instellingen met een vermogenswaarde van minstens 1 miljard dollar. In de VS slaat dit op zowat 630 grotere regionale banken en nationaal actieve financiële concerns.

Volgens de regeling moet minstens de helft van de bonussen ingehouden worden. De topmanager krijgt het geld ten vroegste na drie jaar uitbetaald en dan nog als de onderneming financieel stevig staat.

In financiële concerns met een vermogenswaarde van meer dan 50 miljard dollar, vallen meer managers onder die regeling. In totaal 35 banken in de VS zijn dermate groot dat hun falen het ganse systeem kan doen ineenstorten.

De eerste grootbanken hebben al gereageerd. Zo krijgt de topman van investeringsbank Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, zijn bonus voor 2010 in aandelen die hij niet voor 2016 mag verkopen.

Doel van de regeling is bankiers het risicovolle streven naar hoge winsten op de korte termijn te ontraden. "Eén van de gronden voor de crash van het financiële systeem was zonder twijfel de wanverhouding tussen risico's en verloning", aldus FDIC-bestuurslid Thomas Curry tijdens een hoorzitting. Ondanks de bijna-ineenstorting van het financieel systeem in de jaren 2008 en 2009 streken veel bankiers heel aardige bonussen op. Dat zorgde voor publieke opwinding en mondde uit in een hervorming van de financiële markten. De bonusregeling is een onderdeel van het wetgevende pakket van president Barack Obama. Na de FDIC moeten nog zes instanties instemmen met de inperking van de vergoedingen, onder meer de beurswaakhond SEC en de centrale bank (Fed). FDIC-voorzitter Sheila Bair rekent op een fiat "binnen enkele weken". De beperkingen slaan enkel op financiële instellingen met een vermogenswaarde van minstens 1 miljard dollar. In de VS slaat dit op zowat 630 grotere regionale banken en nationaal actieve financiële concerns. Volgens de regeling moet minstens de helft van de bonussen ingehouden worden. De topmanager krijgt het geld ten vroegste na drie jaar uitbetaald en dan nog als de onderneming financieel stevig staat. In financiële concerns met een vermogenswaarde van meer dan 50 miljard dollar, vallen meer managers onder die regeling. In totaal 35 banken in de VS zijn dermate groot dat hun falen het ganse systeem kan doen ineenstorten. De eerste grootbanken hebben al gereageerd. Zo krijgt de topman van investeringsbank Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, zijn bonus voor 2010 in aandelen die hij niet voor 2016 mag verkopen.